ΑΘΗΝΑ
00:24
|
06.10.2022
Ο γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε εκ νέου τους Ρώσους που δέχονται τις επιθέσεις ότι θέτουν σε κίνδυνο την «ασφάλεια των Ουκρανών και της διεθνούς κοινότητας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επείγουσα χαρακτήρισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ την ανάγκη επιθεώρησης του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας από μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι οι μάχες γύρω από τον υπό ρωσικό έλεγχο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό πολλαπλασιάζονται, αλλά επέρριψε την ευθύνη για αυτό στη Ρωσία που δέχεται τις επιθέσεις. Σύμφωνα με τον κ. Στόλτενμπεργκ «η κατάληψη των εγκαταστάσεων από τους Ρώσους στρατιώτες συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλειά του και αυξάνει τους κινδύνους δυστυχήματος ή πυρηνικού συμβάντος (…) Είναι επείγουσα ανάγκη να επιτραπεί μια επιθεώρηση του IAEA και να εξασφαλιστεί η αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων» είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Υπενθυμίζεται ότι ο σταθμός στη Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερης στην Ευρώπη, καταλήφθηκε στις αρχές Μαρτίου από τα ρωσικά στρατεύματα. Από τις 5 Αυγούστου, το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς – σε μία περίπτωση βλήματα έπεσαν κοντά σε ένα κτίριο αποθήκευσης ραδιενεργών υλικών και σε μια άλλη οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν την αυτόματη διακοπή ενός αντιδραστήρα.

Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι ο ρωσικός έλεγχος του εργοστασίου «θέτει σε κίνδυνο τον πληθυσμό της Ουκρανίας, των γειτονικών χωρών, καθώς και τη διεθνή κοινότητα».

Τα πλήγματα που έθεσαν πρόσφατα στο στόχαστρο τον σταθμό, προκαλώντας φόβους για πυρηνική καταστροφή, είχαν ως αποτέλεσμα να συγκληθεί μια συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο γενικός γραμματέας του IAEA, Ραφαέλ Γκρόσι, τάχθηκε υπέρ μιας αποστολής στο σημείο «χωρίς καθυστέρηση» για να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις.

Η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει έτοιμη να υποδεχθεί την αποστολή του ΙΑΕΑ και καταγγέλλει ότι οι ίδιες οι υπηρεσίες του ΟΗΕ είναι αυτές που θέτουν τα εμπόδια. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, εναντιώθηκε σε αυτήν θεωρώντας πως θα νομιμοποιούσε τη ρωσική κατοχή των εγκαταστάσεων στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χαίρει άκρας υγείας ο Νετανιάχου

Προειδοποιήσεις ΠΟΕΔΗΝ για τη «συνύπαρξη» γρίπης και κορονοϊού

Ούτε το Λονδίνο αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών…

Βλέπουν «γκάφα» Μηταράκη στο βίντεο για την τουρκική ακτοφυλακή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα