Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας του θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα τρέχοντα γεγονότα, δήλωσε ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκίας, Φαχρετίν Αλτούν.
«Ο ΟΗΕ απέτυχε να αναπτύξει συγκεκριμένες λύσεις για την πρόληψη των μεγάλων ανθρωπιστικών καταστροφών, ιδιαίτερα στη μεταψυχροπολεμική περίοδο, και δυστυχώς, δεν μπόρεσε να διαδραματίσει αποτελεσματικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας», υποστήριξε ο Αλτούν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σε πάνελ στο Παρίσι που διοργανώνει η Τουρκία με στόχο την μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ επιθυμεί «απεγνωσμένα» να αποτρέψει ανθρώπινες τραγωδίες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Ρουάντα, την Συρία και το Κοσσυφοπέδιο, αλλά έχει αποτύχει και έχει δείξει παρόμοια «απόγνωση» στην Ουκρανία. «Όλοι γνωρίζουμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία ιδρύθηκαν για να διαφυλάξουν την ειρήνη και την ασφάλεια, είναι ανίκανα να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας από αυτή την άποψη… Ενόψει των εξελίξεων στην παγκόσμια πολιτική και της αλλαγής των ισορροπιών ισχύος τα τελευταία 30 χρόνια, ο οργανισμός δεν είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσει τη σταθεροποιητική του λειτουργία», ισχυρίστηκε ο αξιωματούχος.
Ο Αλτούν επέκρινε αυτό που αποκάλεσε «αδιέξοδο» εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λέγοντας ότι η «άδικη και αδιαφανής» δομή του οργάνου του ΟΗΕ πρέπει να αλλάξει, συνιστώντας να γίνει πιο αντιπροσωπευτική και πολυπολιτισμική.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ένα από τα έξι κύρια όργανα του οργανισμού και είναι κυρίως επιφορτισμένο με την διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Περιλαμβάνει 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων πέντε μόνιμων μελών – της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου – καθένα από τα οποία έχει δικαίωμα αρνησικυρίας σε όλα τα ψηφίσματα. Οι πολιτικές διαφωνίες μεταξύ των μόνιμων μελών συχνά έχουν ως αποτέλεσμα το Συμβούλιο να μην εγκρίνει ψηφίσματα που αφορούν βασικά ζητήματα.
Η Τουρκία δεν είναι η μόνη που επιδιώκει την μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τον αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξέι Ντρόμπινιν να απαιτεί παρόμοιο «εκδημοκρατισμό» του σώματος στις αρχές Αυγούστου, υποστηρίζοντας ότι η τρέχουσα ατζέντα του οργανισμού, που διευθύνεται κυρίως από δυτικές χώρες, δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα τα συμφέροντα των περισσότερων κρατών μελών.