ΑΘΗΝΑ
12:35
|
05.11.2024
Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα περιέγραψε τα σχέδιά του για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σρι Λάνκα πρόκειται να ζητήσει από την Ιαπωνία να προσκαλέσει τους κύριους πιστωτές του νησιού του Ινδικού Ωκεανού, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, σε συνομιλίες για την διμερή αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς αναζητά μια διέξοδο από την χειρότερη οικονομική κρίση της εδώ και δεκαετίες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της χώρας, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε.

«Κάποιος πρέπει να καλέσει, να προσκαλέσει τα κύρια έθνη πιστωτές. Θα ζητήσουμε από την Ιαπωνία να το κάνει», δήλωσε ο Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας ότι θα ταξιδέψει στο Τόκιο τον επόμενο μήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα.

Η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει την σοβαρότερη οικονομική κρίση της από την ανεξαρτησία της από την Βρετανία το 1948, ως αποτέλεσμα του συνδυασμένου αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού και της οικονομικής κακοδιαχείρισης, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται στα ύψη και το νόμισμα της χώρας να έχει υποτιμηθεί.

Η επακόλουθη δημόσια οργή πυροδότησε πρωτοφανείς μαζικές διαδηλώσεις, με χιλιάδες ανθρώπους να εισβάλλουν στην προεδρική κατοικία στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, στις αρχές Ιουλίου, αναγκάζοντας τον τότε πρόεδρο Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα να εγκαταλείψει την χώρα και να παραιτηθεί.

Ο τοπικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Newsfirst, επικαλούμενος έναν πρώην πρεσβευτή, δήλωσε χθες ότι ο Ρατζαπάκσα πρόκειται να επιστρέψει στην πατρίδα του την επόμενη εβδομάδα, κάτι που ο Βικρεμεσίνγκε ισχυρίστηκε πως δεν γνωρίζει.

Εκτός από την αναζήτηση βοήθειας από τους συμμάχους της, η Σρι Λάνκα διαπραγματεύεται επίσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για ένα πακέτο δανείων αξίας μεταξύ 1,97 και 2,95 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον Βικρεμεσίνγκε.

Το συνολικό διμερές χρέος της Σρι Λάνκα εκτιμήθηκε στα 6,11 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2020 από το ΔΝΤ, σύμφωνα με έκθεση του Μαρτίου. Μια ομάδα του ΔΝΤ αναμένεται να φτάσει στη χώρα στα τέλη Αυγούστου για να συνεχίσει τις συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.

Ο Βικρεμεσίνγκε, ο οποίος έχει διατελέσει έξι φορές πρωθυπουργός και είναι επίσης υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι θα παρουσιάσει έναν προσωρινό προϋπολογισμό τον Σεπτέμβριο, ο οποίος θα επικεντρωθεί στα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν με το ΔΝΤ.

Οι δαπάνες θα περικοπούν κατά «μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια» ρουπίες για να διοχετεύσουν κονδύλια για την πρόνοια και να αποπληρώσουν υψηλά επιτόκια, είπε. Οι περικοπές θα περιλαμβάνουν την άμυνα, η οποία έχει διατηρήσει το μεγαλύτερο μερίδιο του προϋπολογισμού της χώρας.

Τον ενδιάμεσο προϋπολογισμό θα ακολουθήσει πλήρης ετήσιος προϋπολογισμός για το 2023, ο οποίος αναμένεται να παρουσιαστεί τον Νοέμβριο, όπου θα περιγραφεί ένα ευρύτερο σχέδιο ανάκαμψης. «Έτσι, και οι δύο αυτοί προϋπολογισμοί θα θέσουν την κυβερνητική πολιτική. Η πρώτη για την σταθεροποίηση και η δεύτερη για την ανάκαμψη», υποστήριξε ο πρόεδρος.

Συνολικά, ο Βικρεμεσίνγκε δήλωσε ότι αναμένει ότι η οικονομία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και το τσάι, θα δει ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2023, φτάνοντας σε πλεόνασμα εσόδων περίπου 3% έως το 2025. «Νομίζω ότι αναδιαρθρώνουμε για να κάνουμε την Σρι Λάνκα μια πολύ ανταγωνιστική, προσανατολισμένη στις εξαγωγές οικονομία», ανέφερε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία η μητέρα των μαχών (upd)

Εκλογές ΗΠΑ: Επιχειρήσεις και κυβερνητικά κτίρια οχυρώνονται υπό τον φόβο ταραχών

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Τέλος μετά από 50 ημέρες για την απεργία στην Boeing

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα