ΑΘΗΝΑ
08:42
|
23.04.2024
Ο εξόριστος ηγέτης των ανταρτών Τιμάν Ερντίμι, επέστρεψε στη χώρα ενόψει των εθνικών συνομιλιών που έχουν σχεδιαστεί για να ανοίξουν τον δρόμο για εκλογές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας από τους εξέχοντες ηγέτες των ανταρτών του Τσαντ, ο Τιμάν Ερντίμι, επέστρεψε στη χώρα μετά από 17 χρόνια εξορίας, λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη των εθνικών συνομιλιών που αναμένεται να διεξαχθούν με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για εκλογές μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό πριν έναν χρόνο.

Ο 67χρονος επικεφαλής της Ένωσης των Δυνάμεων της Αντίστασης(UFR), έφυγε από το Τσαντ το 2005 και ζούσε εξόριστος στο Κατάρ για τουλάχιστον μια δεκαετία. Η ένοπλη ομάδα του είχε προσπαθήσει να ανατρέψει τον θείο του, τον πρώην πρόεδρο του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί, πρώτα το 2008 και ξανά το 2019.

Αποτυγχάνοντας να ανατρέψει τον Ντεμπί το 2008, το UFR συνέχισε να απειλεί την κυβέρνηση και το 2019 μαχητικά που συνδέονταν με την ομάδα προχώρησαν από τη Λιβύη βαθιά στο έδαφος του Τσαντ προτού καταρριφθούν από γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που επέστρεψα στην πατρίδα μου μετά από τόσα χρόνια στην εξορία», είπε ο Ερντίμι μετά την άφιξή του στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Εν Ντιαμένα, νωρίς σήμερα το πρωί. «Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά και θα επέλθει ειρήνη, συμφιλίωση και γαλήνη στη χώρα», πρόσθεσε, τονίζοντας στους δημοσιογράφους, ότι ελπίζει να μετατρέψει το UFR σε νόμιμο πολιτικό κόμμα.Ο επί μακρόν πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης ενώ επισκεπτόταν τα στρατεύματα πρώτης γραμμής τον Απρίλιο του περασμένου έτους και ο γιος του, Μαχαμάτ Ίντρις Ντεμπί, τοποθετήθηκε από τον στρατό ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας, και ξεκίνησε συνομιλίες με διάφορες ομάδες ανταρτών που αμφισβητούσαν το καθεστώς του πατέρα του.

Ο Ντέμπι υποσχέθηκε να διεξαγάγει εκλογές εντός 18 μηνών, προθεσμία που λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο αφήνοντας ελάχιστο χρόνο για την ολοκλήρωση του όποιου διαλόγου.

Τουλάχιστον 40 φατρίες ανταρτών και αντιπολίτευσης υπέγραψαν σύμφωνο ειρήνης με τις μεταβατικές αρχές του Τσαντ την περασμένη εβδομάδα, συμφωνώντας σε συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το Σάββατο.

Ωστόσο, η πιο ισχυρή ομάδα ανταρτών, το Μέτωπο για την Αλλαγή και τη Συμφωνία στο Τσαντ (FACT) με έδρα τη Λιβύη, που απείλησε πέρυσι να βαδίσει την πρωτεύουσα, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις συνομιλίες, λέγοντας ότι οι διαπραγματευτές δεν άκουσαν τα αιτήματά της.Ο Ερντίμι θα είναι βασικός συμμετέχων στον «εθνικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς» στην Εν Ντιαμένα το Σάββατο, ο οποίος θα συγκεντρώσει 1.400 αντιπροσώπους από τη στρατιωτική κυβέρνηση, την κοινωνία των πολιτών, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα συνδικάτα και τις ομάδες ανταρτών και γεννά ελπίδες για συμφιλίωση στη διαλυμένη χώρα, ανοίγοντας το δρόμο για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές.

Ο «διάλογος» θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, αλλά καθυστέρησε επανειλημμένα καθώς οι ποικιλόμορφες ομάδες ανταρτών του Τσαντ, που συναντήθηκαν στο Κατάρ, διαφωνούσαν για την συμμετοχή τους.

Μεταξύ των πολιτικών ομάδων, ο Wakit Tamma, ένας μεγάλος συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, δεν συμμετέχει επίσης τις συνομιλίες. «Υπολογίζουμε ότι το 80% των συμμετεχόντων είναι κοντά στη χούντα», δήλωσε ο Σουκές Μάσρα, επικεφαλής του κόμματος Transformers, που αποτελεί μέρος του συνασπισμού, ο οποίος κατηγορεί τον στρατό για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι χρησιμοποιεί τον «διάλογο» ως εφαλτήριο για την εκλογική υποψηφιότητα του Ντεμπί.

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι «Σπαρτιάτες» και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία

Στον Ε65 ο Μητσοτάκης, Καστελλόριζο και Ρόδο για τον Κασσελάκη

Σε Κουβέιτ και Κατάρ πάει ο Γεραπετρίτης

Αβάσιμες οι κατηγορίες του Ισραήλ κατά της UNRWA λέει ανεξάρτητη επιτροπή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα