Το Μαλί κατηγόρησε την Γαλλία, τον πρώην αποικιοκράτη του, για συνεργασία με τους ίδιους ισλαμιστές εξτρεμιστές που πέρασε σχεδόν μια δεκαετία να πολεμά μέχρι να αποχωρήσουν τα στρατεύματά της από την χώρα της δυτικής Αφρικής νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Η κυβέρνηση του Μαλί έχει αρκετές αποδείξεις ότι αυτές οι κατάφωρες παραβιάσεις του εναέριου χώρου του Μαλί έχουν χρησιμοποιηθεί από την Γαλλία για την συλλογή πληροφοριών για τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στο Σαχέλ και για την ρίψη όπλων και πυρομαχικών σε αυτές», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών του Μαλί, Αμπντουλαγιέ Ντιόπ, σε επιστολή του προς τον Ζανγκ Τζουν, πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση του Μαλί ζήτησε από τον ΟΗΕ να «εργαστεί για να διασφαλίσει ότι η Γαλλική Δημοκρατία θα σταματήσει αμέσως τις επιθετικές της ενέργειες εναντίον του Μαλί».
Η γαλλική πρεσβεία στο Μαλί αρνήθηκε σθεναρά τους ισχυρισμούς με ανάρτησή της στο Twitter. «Η Γαλλία προφανώς δεν υποστήριξε ποτέ, άμεσα ή έμμεσα, αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες, οι οποίες παραμένουν οι καθορισμένοι εχθροί της σε όλο τον πλανήτη», ανέφερε η πρεσβεία. Ο γαλλικός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών του Μαλί, χαρακτηρίζοντάς την «διπλωματικό και πολιτικό ζήτημα».
Το 2013, η Γαλλία ηγήθηκε μιας στρατιωτικής επιχείρησης για την εκδίωξη ισλαμιστών εξτρεμιστών από τις μεγάλες πόλεις στο βόρειο Μαλί, όπου οι μαχητές είχαν καταλάβει την εξουσία και είχαν αρχίσει να επιβάλλουν σκληρές ποινές σε αμάχους που παραβίαζαν την αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου που είναι γνωστή ως Σαρία.
Αφού τα γαλλικά στρατεύματα απελευθέρωσαν τις βόρειες πόλεις, οι εξτρεμιστές ανασυντάχθηκαν στις γύρω ερημικές περιοχές και συνέχισαν να πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον του στρατού του Μαλί και των δυνάμεων του ΟΗΕ. Η βία των εξτρεμιστών έχει αυξηθεί και εξαπλωθεί νοτιότερα κοντά στην πρωτεύουσα. Η απογοήτευση για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις παρά την παρουσία των δυνάμεων του ΟΗΕ συνέβαλε στην τροφοδότηση της υποστήριξης προς τον ηγέτη του πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του Μαλί πριν από δύο χρόνια.
Το αντιγαλλικό αίσθημα έχει επίσης αυξηθεί εν μέσω των αδιάκοπων επιθέσεων. Νωρίτερα φέτος, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τα στρατεύματά της από το Μαλί στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής αναδιοργάνωσης στην περιοχή. Η γαλλική πρεσβεία στο Μπαμακό δήλωσε χθες ότι 53 Γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της εννιάχρονης στρατιωτικής παρουσίας της χώρας. «Η αποστολή τους ήταν πάνω απ’ όλα να πολεμήσουν εναντίον τρομοκρατικών ομάδων και με αυτόν τον τρόπο να βελτιώσουν την ασφάλεια των κατοίκων του Μαλί», έγραψε στο Twitter. Τα τελευταία γαλλικά στρατεύματα από την επιχείρηση Barkhane αναχώρησαν από το Μαλί την Δευτέρα.