ΑΘΗΝΑ
01:43
|
28.04.2024
Κατατέθηκαν 790 υποψηφιότητες από 100 διαφορετικές χώρες στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που ξεκινά την Κυριακή και ολοκληρώνεται στις 28/8.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου «Πέρα από τα Σύνορα», που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας ξεκινά αυτή την Κυριακή, 21 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 28 του μήνα μετατρέποντας το νησί-κόσμημα των Δωδεκανήσων σε σημείο συνάντησης δημιουργών ντοκιμαντέρ για την ιστορία και τον πολιτισμό.

Το Φεστιβάλ έχει εδραιωθεί, πλέον, ως θεσμός διεθνούς εμβέλειας, καθώς κατατέθηκαν 790 υποψηφιότητες από 100 διαφορετικές χώρες, εκ των οποίων η προκριματική επιτροπή, αποτελούμενη από καταξιωμένους σκηνοθέτες, επέλεξε τις 30 καλύτερες από 25 χώρες για να διαγωνιστούν.

 Φέτος, στο πλαίσιο του Επίσημου Διαγωνιστικού Τμήματος, η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ θα απονείμει τα βραβεία: Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, Καλύτερου Κοινωνικό-πολιτικού Ντοκιμαντέρ και Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ -όλα με την ευγενική χορηγία της Βουλής των Ελλήνων- το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με χορηγία του ΕΚΚ, το Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας με χορηγία του ΕΚΟΜΕ, καθώς και το Ειδικό Βραβείο Οδυσσέα με χορηγία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Από φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου «Πέρα από τα Σύνορα» εδραιώνει και θα απονέμει Βραβείο FIPRESCI, που θα δίδεται από τριμελή επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου.

Τη φετινή κριτική επιτροπή του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος απαρτίζουν ο Peter Arens (επικεφαλής του τμήματος «Ιστορία και Επιστήμη» του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού οργανισμού ZDF), η Φαίδρα Βόκαλη (διευθύντρια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, σκηνοθέτις και παραγωγός), ο Marco Gastine (σκηνοθέτης κα παραγωγός), η Danae Elon (σκηνοθέτις κα κινηματογραφίστρια, βραβείο καλύτερου κοινωνικοπολιτικού ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» 2021) και ο Uri Cohen (επίκουρος καθηγητής Εβραϊκής και Ιταλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Τερλ Αβίβ.

Το πρόγραμμα της Κυριακής

Οι κάτοικοι του νησιού και οι καλεσμένοι του θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην τελετή έναρξης, στις 21 Αυγούστου, την ταινία τεκμηρίωσης «Radiography of A Family» της Rirouzeh Khrosrovani. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με τη μουσική συναυλία με τίτλο «Αροθυμώ και Τραγουδώ» και την ερμηνεύτρια Ηρώ Σαΐα.

Τη μουσική επένδυση των διαλειμμάτων έχουν αναλάβει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), καθώς και το συγκρότημα DUETΤO 16. Στην τελετή λήξης θα προβληθεί η ταινία «A Death for Peace. Mahatma Gandhi and the Impossible Quest» του Arnaud Mandgaran, ενώ η αυλαία θα πέσει με τη συναυλία του σπουδαίου ερμηνευτή Βασίλη Γισδάκη, ενός από τους τελευταίους μαθητές του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι, τον οποίο θα πλαισιώσει το μουσικό σύνολο ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣΞεκι

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Πασχαλινή έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα