ΑΘΗΝΑ
18:32
|
28.04.2024
Ανησυχία εκφράζουν εννέα υπουργεία Εξωτερικών σχετικά με την ισραηλινή επιδρομή σε επτά παλαιστινιακές οργανώσεις και το κλείσιμο της συντριπτικής τους πλειοψηφίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονη ανησυχία σχετικά με τις επιθέσεις ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας σε επτά παλαιστινιακές οργανώσεις επειχειρούν να εκφράσουν με κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Εξωτερικών του Βελγίου, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας της Ισπανίας και της Σουηδίας, επικρίνοντας την έφοδο και το κλείσιμό έξι εκ των οργανώσεων την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022.

«Ανησυχούμε βαθύτατα για τις επιδρομές που έλαβαν χώρα το πρωί της 18ης Αυγούστου, στο πλαίσιο μιας ανησυχητικής μείωσης του εκχωρούμενου χώρου στην κοινωνία των πολιτών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Οι ενέργειες αυτές δεν είναι αποδεκτές» σημειώνουν σχετικά τα υπουργεία.

Επισημαίνεται ότι η επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας και στη συνέχεια το κλείσιμο των περισσότερων οργανώσεων, οι οποίες το 2021 είχαν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικές από το καθεστώς άπαρτχαϊντ, πραγματοποιήθηκε εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για την πρόσφατη δολοφονία 19 παιδιών και 100 ημέρες μετά την εν ψυχρώ δολοφονία της δημοσιογράφου  του Al Jazeera Shireen Abu Akleh ενώ κάλυπτε μια ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

«Η περαιτέρω μείωση του χώρου των πολιτών στην κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια παραμένει πηγή ανησυχίας. Συντασσόμαστε με τις οργανώσεις προκειμένου να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι στην Παλαιστίνη. Μια ελεύθερη και ισχυρή κοινωνία των πολιτών είναι απαραίτητη για την προώθηση των δημοκρατικών αξιών και για μια λύση δύο κρατών. Όπως δηλώσαμε στις 12 Ιουλίου, δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικές πληροφορίες από το Ισραήλ που να δικαιολογούν την αναθεώρηση της πολιτικής μας σε ό,τι αφορά τις έξι παλαιστινιακές οργανώσεις με βάση την ισραηλινή απόφαση να χαρακτηριστούν οι εν λόγω ΜΚΟ ως τρομοκρατικές». Εάν υπάρξουν πειστικά στοιχεία για το αντίθετο, θα ενεργήσουμε αναλόγως» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Εξωτερικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα