ΑΘΗΝΑ
04:22
|
27.04.2024
Ο Βούλγαρος υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας δήλωσε έτοιμος να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία την επανέναρξη εισαγωγών φυσικού αερίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έτοιμη να διαπραγματευτεί εκ νέου με τη ρωσική εταιρεία Gazprom εμφανίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρία στο φόντο ενός πιθανώς σκληρού χειμώνα και μίας άσχημης ενεργειακής κρίσης μετά τη διακοπή της εξαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα, τον περασμένο Απρίλιο λόγω άρνησης της τότε κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις αλλαγές στο σύστημα πληρωμής σε ρούβλια.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας Ρόσεν Χρίστοφ δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ότι «είναι πλέον αναπόφευκτες» οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom Export προκειμένου «να ξαναρχίσουν οι παραδόσεις της τρέχουσας σύμβασης» η οποία λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου.

Όπως εξήγησε, αυτή είναι «η μόνη λύση» ώστε να διατηρηθούν σε αποδεκτό επίπεδο οι λογαριασμοί για τις επιχειρήσεις. Ο Χρίστοφ είχε καλέσει νωρίτερα τα συνδικάτα των εργαζομένων και τους εργοδότες να στηρίξουν αυτήν την αλλαγή στρατηγικής.

Εικόνα

Προειδοποίησε πάντως πως δεν θα είναι εύκολες οι διαπραγματεύσεις με την τονίζοντας ότι η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Αντιδρώντας στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε οι αγοραστές φυσικού αερίου από τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια. Σε διαφορετική περίπτωση, απείλησε ότι θα διακοπεί ο ανεφοδιασμός τους.

Οι χώρες που δεν υπάκουσαν, είδαν να κλείνει η στρόφιγγα, πράγμα που εκτός από τη Βουλγαρία, συνέβη με την Πολωνία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Λετονία. Στις άλλες χώρες οι ροές είχαν μειωθεί κατά περίπου 70% τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα