ΑΘΗΝΑ
13:40
|
24.04.2024
Τα ενεργειακά ζητήματα κυριάρχησαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Εμίρη του Κατάρ στη Ντόχα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η «κοινή βούληση» για εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών, της γεωργίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και επιστημών κυριάρχησε στη συνάντηση με τον Καταριανό εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι που είχε σήμερα κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Κατάρ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναγνώρισε, εξ άλλου, τον ρόλο του Κατάρ στην κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα περιοχή του Κόλπου, μετά την υιοθέτηση της Διακήρυξης Αl-Ula και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Ντόχα και του εμίρη προσωπικά στη διαχείριση κρίσεων, όπως στο Τσαντ, στην Παλαιστίνη και στο Αφγανιστάν.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα της ενέργειας και στις δυνατότητες ενίσχυσης και συστηματοποίησης της διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, δεδομένης της ηγετικής θέσης του Κατάρ στην παραγωγή φυσικού αερίου και της ανάγκης της ελληνικής κυβέρνησης για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στο φόντο της ενεργειακής κρίσης που προκαλούν οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μητσοτάκης σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι η Ελλάδα, λόγω της στρατηγικής θέσης της στην περιοχή και των υποδομών της, μπορεί να αποτελέσει γέφυρα του Κατάρ με την Ευρώπη, πύλη εισόδου ενέργειας για την ευρωπαϊκή αγορά, τόσο μέσω του σταθμού της Ρεβυθούσας όσο και μέσω της Αλεξανδρούπολης. Χαρακτήρισε τη χώρα μας «αξιόπιστο εταίρο, πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή» και ενημέρωσε τον εμίρη του Κατάρ για την υποτιθέμενη «έξοδο της Ελλάδας στις 20 Αυγούστου από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας» ισχυριζόμενος πως έτσι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο και για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχάρη τον Καταριανό εμίρη για την ανάληψη από το Κατάρ της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA που ξεκινά στις 20 Νοέμβρη και ευχήθηκε καλή επιτυχία. Αποδέχθηκε επίσης την πρόσκληση του εμίρη να επισκεφθεί ξανά το Κατάρ κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Κίνα ο Μπλίνκεν- Πιθανή μια συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Το σινικό κίνημα των κακοντυμένων εργαζομένων

Έκθεση για ρατσιστική βία εκθέτει την κυβέρνηση: Από τη ρητορική μίσους στις επιθέσεις

Ξύλο μέσα στη Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα