ΑΘΗΝΑ
21:37
|
05.10.2024
Η σύνοδος των ηγετών Αιγύπτου, ΗΑΕ, Ιράκ, Ιορδανίας και Μπαχρέιν αφορά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα με πρώτα εκείνα της οικονομίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανταλλαγή απόψεων  με στόχο την ενίσχυση των περιφερειακών σχέσεων αλλά και τις εξελίξεις στην ενεργειακή σκακιέρα κάνουν από νωρίς το απόγευμα στο Νέο Ελ Αλαμέιν της Αιγύπτου ο Πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και οι ηγέτες ΗΑΕ, Ιράκ, Ιορδανίας και Μπαχρέιν.

Five-country Arab summit

Ειδικότερα η πενταμερής σύνοδος αφορά τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και συμμετέχουν σε αυτήν, εκτός από τον οικοδεσπότη Πρόεδρο της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουστάφα αλ Καζίμι, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ και ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, Χάμαντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλ Αχράμ», στην ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνονται θέματα «ενεργειακής και επισιτιστικής ασφάλειας».

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο, η τιμή των δημητριακών και ιδίως του σιταριού έσπασε κάθε ρεκόρ. Η αύξηση αυτή προκαλεί προβλήματα σε ορισμένες χώρες, όπως στην Αίγυπτο, οι οποίες εξαρτώνται εξαρτάται «κατά τουλάχιστον 30% από την Ουκρανία και τη Ρωσία» για τις εισαγωγές σταριού, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

«Ψήνεται» νέο δάνειο από το ΔΝΤ

Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη για την Αίγυπτο που βρίσκεται στην τελική φάση διαπραγμάτευσης για τη χορήγηση δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση κάνει τις τελικές διευθετήσεις για την ολοκλήρωση νέας δανειακής συμφωνίας με το ΔΝΤ.

Το 2016 η Αίγυπτος πήρες τρία δάνεια συνολικής αξίας περίπου 20 δις δολαρίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέση Ανατολή: Στα πρόθυρα περιφερειακού πολέμου, ίσως του μεγαλύτερου στην Ιστορία της

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί για τον κίνδυνο πετρελαϊκού σοκ στη Μέση Ανατολή

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει τη δημιουργία επιπλέον 49 ταξιαρχιών με 5.000 στρατιώτες σε κάθε μία

ΣΥΡΙΖΑ: Και επισήμως υποψήφιος για Πρόεδρος ο Απόστολος Γκλέτσος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα