ΑΘΗΝΑ
08:56
|
25.04.2024
Έχει ήδη την απάντηση του Ιράν και αναμένει την απόφαση των ΗΠΑ για σχέδιο συμφωνίας που αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα πως οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν θετικά, ακόμη και αυτή την εβδομάδα, στο σχέδιο συμφωνίας που έχει παρουσιάσει η ΕΕ με στόχο τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πρόσθεσε πως το Ιράν έχει δώσει ήδη μία «λογική απάντηση» στο σχέδιο της συμφωνίας, επισημαίνοντας πως αυτή διαβιβάστηκε στις ΗΠΑ αλλά οι τελευταίες δεν έχουν ακόμη απαντήσει.

«Υπήρξε μια πρόταση από εμένα ως συντονιστή των διαπραγματεύσεων που έλεγε ‘αυτή είναι η ισορροπία όπου έχουμε φθάσει, δεν νομίζω ότι μπορούμε να τη βελτιώσουμε στη μία ή στην άλλη πλευρά’… και υπήρξε μια απάντηση από το Ιράν την οποία θεώρησα λογική» δήλωσε ο Μπορέλ σε πανεπιστημιακή εκδήλωση στην ισπανική πόλη Σανταντέρ. Και κατέληξε:

«Διαβιβάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες δεν έχουν ακόμη απαντήσει επίσημα… ελπίζω η απάντηση να βάλει ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις».

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε προηγουμένως πως η πρόταση είναι η «τελική προσφορά» της Ένωσης προκειμένου να αναβιώσει μια συμφωνία που παραβιάστηκε το 2018 από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Το διακύβευμα είναι μεγάλο, αφού μια αποτυχία των συνομιλιών θα εγκυμονούσε τον κίνδυνο ενός νέου πολέμου στην περιοχή, με το Ισραήλ να απειλεί με στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν αν αποτύχει η διπλωματία ώστε να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αναπτύξει ικανότητα παραγωγής πυρηνικών όπλων, μολονότι τα κατέχει εδώ και δεκαετίες το Ισραήλ.

Το Ιράν, που αρνείται επί μακρόν ότι έχει τέτοιες φιλοδοξίες, έχει προειδοποιήσει για μια «συντριπτική απάντηση» σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «χρονοτριβούν στις διαπραγματεύσεις» τονίζοντας πως ο κόσμος «θα είναι ένα πολύ πιο ασφαλές μέρος αν μπορέσουμε να κάνουμε αυτή τη συμφωνία να λειτουργήσει».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Μετά τις Ευρωεκλογές

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα