ΑΘΗΝΑ
17:20
|
18.05.2024
Ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών της Κένυας, Ράιλα Οντίνγκα, καταθέτει νομική αγωγή αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ράιλα Οντίνγκα, ο οποίος ήρθε δεύτερος στις προεδρικές εκλογές της Κένυας, έχει καταθέσει νομική αγωγή αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, δήλωσαν οι δικηγόροι του.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, ο Οντίνγκα πήρε το 48,8% των ψήφων, χάνοντας από το 50,5% του Γουίλιαμ Ρούτο.

Ωστόσο, τέσσερις από τους επτά εκλογικούς επιτρόπους αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το αποτέλεσμα δηλώνοντας ότι ο τρόπος καταμέτρησης των τελικών αποτελεσμάτων ήταν «αδιαφανής».

Οι επτά δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο θα έχουν στη διάθεσή τους 14 ημέρες για να εκδώσουν απόφαση.

Ένα από τα επιχειρήματα που προβάλλει ο υποψήφιος πρόεδρος είναι ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων παραποιήθηκε. Ο ισχυρισμός είναι ότι ο αριθμός τροποποιήθηκε για να δείξει ότι ο αντίπαλός του Γουίλιαμ Ρούτο είχε υπερβεί το όριο του 50% συν μία ψήφο που απαιτείται για να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος.

Οι υποστηρικτές του Οντίνγκα συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο σε ένα προάστιο της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι, το πρωί της Δευτέρας περιμένοντας τους δικηγόρους να παραδώσουν τα φυσικά έγγραφα. Τα πλακάτ τους έγραφαν: «Προστατέψτε την ψήφο μας» και «Εκλογική Δικαιοσύνη τώρα!».

Επευφημούσαν και φώναζαν καθώς ο υποψήφιος για την προεδρία και η υποψήφια του συνδυασμού του, Μάρθα Καρούα, έφτασαν στο δικαστήριο για να καταθέσουν επίσημα την υπόθεση.

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα, ο Ράιλα Οντίνγκα χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως «παρωδία», προσθέτοντας ότι οι εκλογές πρέπει να κηρυχθούν «άκυρες».

Είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που προσφεύγει στα δικαστήρια για να ανατραπεί το αποτέλεσμα.

Το 2017, ο βετεράνος πολιτικός αμφισβήτησε με επιτυχία το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών εκείνης της χρονιάς, τις οποίες έχασε από τον Ουχούρου Κενυάτα, και το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε επανάληψη. Η υπόθεση ανέδειξε υλικοτεχνικά ζητήματα στον τρόπο που συγκεντρώθηκαν τα αποτελέσματα.

Αυτή τη φορά η Ανεξάρτητη Επιτροπή Εκλογών και Συνόρων (IEBC) προσπάθησε να καταστήσει τη διαδικασία των αποτελεσμάτων όσο το δυνατόν πιο διαφανή, δημοσιεύοντας τους καταλογισμούς των εκλογικών τμημάτων μόλις ήταν διαθέσιμοι.

Μια ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης της Κένυας είπε ότι το τελικό αποτέλεσμα της IEBC ήταν σύμφωνο με τις δικές της προβλέψεις.

Πριν από μια εβδομάδα, υπήρξαν χαοτικές σκηνές στο εθνικό κέντρο καταμέτρησης λίγες στιγμές πριν από την ανάγνωση του τελικού αποτελέσματος της ψηφοφορίας της 9ης Αυγούστου.

Μερικοί από τους πολιτικούς συμμάχους του Ράιλα Οντίνγκα εισέβαλαν στη σκηνή και ξέσπασαν συμπλοκές. Δύο εκλογικοί επίτροποι τραυματίστηκαν και άλλοι τέσσερις έφυγαν από το συγκρότημα για να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για να καταγγείλουν το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της IEBC Γουαφούλα Τσεμπουκάτι προχώρησε στην ανακοίνωση και παρέδωσε στον Γουίλιαμ Ρούτο το πιστοποιητικό που επιβεβαίωνε ότι ήταν ο νικητής.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρούτο είπε ότι θα σεβαστεί τη δικαστική διαδικασία, η οποία αποτελεί μέρος του εκλογικού νόμου της χώρας.

«Είμαι δημοκράτης. Πιστεύω στο κράτος δικαίου. Σέβομαι τους θεσμούς μας», δήλωσε ο Γουίλιαμ Ρούτο στους δημοσιογράφους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Τουλάχιστον 50 νεκροί από πλημμύρες στο Αφγανιστάν

Η Τυνησία λέει ότι 23 μετανάστες αγνοούνται μετά την αναχώρηση τους με βάρκα για την Ιταλία

Οι φοιτητές της Χιλής απαιτούν από την κυβέρνηση να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα