Ο πόλεμος για την άρση της τηλεργασίας, συνεχίζει να μαίνεται στην Apple, με την εταιρεία να καλεί τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στα γραφεία τους και τους εργαζόμενους να επιμένουν στο υπάρχον καθεστώς.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Τιμ Κουκ έθεσε προθεσμία στις 5 Σεπτεμβρίου για τους εργαζόμενους να βρίσκονται στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, σε μια τελευταία από πολλές προσπάθειες της εταιρείας τεχνολογίας να επαναφέρει τους υπαλλήλους στα κτίριά της.
Ανταποκρινόμενοι στην πιο πρόσφατη πολιτική επιστροφής στο γραφείο, οι εργαζόμενοι στον τεχνολογικό γίγαντα υποστηρίζουν ότι είναι σε θέση να αποδίδουν εξίσου καλά όταν εργάζονται εξ αποστάσεως, και προχωρούν στη δημιουργία της ομάδας «Apple Together» η οποία εκπροσωπεί όσους αντιδρούν στην επιστροφή στα γραφεία και τη συλλογή υπογραφών.
Ωστόσο, εξακολουθούν να παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την επίδραση που έχει η απομακρυσμένη εργασία στην παραγωγικότητα, με πρόσφατα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι οι ιδιορρυθμίες πίσω από την εργασία από το σπίτι σημαίνουν ότι εταιρείες όπως η Apple που απαιτούν την επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο μπορεί να έχουν νόημα.
Ενστάσεις για την απομακρυσμένη εργασία
Οι απαιτήσεις της Apple για επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο έχουν μέχρι στιγμής αντιμετωπιστεί με σταθερή αντίθεση, με το 76% των εργαζομένων να απαντά αρνητικά σε έρευνα του Απριλίου που ρωτούσε εάν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στο γραφείο.
Οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση να εργάζονται εξίσου αποτελεσματικά και παραγωγικά στο σπίτι, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι απολύτως αληθές.
Οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι σπαταλούν έως και 67 λεπτά την ημέρα κάνοντας πεζές και περιττές εργασίες μόνο και μόνο για να αποδείξουν στους προϊσταμένους τους ότι ουσιαστικά ασχολούνται με την εργασία τους, σύμφωνα με μια έκθεση Ιουλίου από την Qatalog και το GitLab.
Η απομακρυσμένη εργασία μπορεί επίσης να συνέβαλε στην επιδείνωση της εργασιακής κουλτούρας και κατά συνέπεια στη χαμηλότερη παραγωγικότητα ορισμένων εργαζομένων, σύμφωνα με μια άλλη πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο MIT Sloan Management Review.
Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι η εξ αποστάσεως εργασία οδηγεί σε μεγαλύτερο αριθμό λιγότερο σημαντικών συναντήσεων που έχουν αντίκτυπο στην ευτυχία των εργαζομένων και ενδεχομένως στην παραγωγικότητα.
Καθώς εταιρείες όπως η Apple παλεύουν να επαναφέρουν τους εργαζόμενους στα κτίριά τους, άλλοι CEOs εταιρειών είναι ακόμη πιο ανένδοτοι ότι η εργασία από το σπίτι δεν έχει μέλλον και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναμένουν να δουν το δικαίωμα αυτό να ανακαλείται σύντομα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs , Ντέιβιντ Σόλομον, χαρακτήρισε την τηλεργασία «παρέκκλιση» που η εταιρεία ελπίζει να εξαλείψει σύντομα, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla , Έλον Μασκ, είπε πρόσφατα στους υπαλλήλους της εταιρείας ότι περίμενει να τους δει από κοντά στο γραφείο σύντομα, αλλιώς θα πρέπει να ψάξουν για δουλειά.
Η Apple φαίνεται να είναι πιο διαλλακτική προσφέροντας στους εργαζόμενους μια υβριδική στρατηγική που θα τους ζητά φυσική παρουσία στην εργασία τους μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα.
Με πληροφορίες από Fortune.com