ΑΘΗΝΑ
04:05
|
19.04.2024
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ξαναπάει στις ΗΠΑ για να αποτρέψει μία πιθανή συμφωνία Ουάσιγκτον-Τεχεράνης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις ΗΠΑ μεταβαίνει την Πέμπτη ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς σε μία περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι ενδείξεις πως ΗΠΑ και Ιράν θα μπορούσαν να κλείσουν μία συμφωνία για την διατήρηση εκείνης που είχαν υπογράψει το 2015 με άλλες διεθνείς δυνάμεις αλλά οι ΗΠΑ επί Τραμπ απέσυραν την υπογραφή τους τινάζοντας τα πάντα στον αέρα.

Ο Ισραηλινός υπουργός αναμένεται να συναντήσει τον διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, Έρικ Κουρίλα, στην Ουάσιγκτον και τον Αμερικανό σύμβουλο εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Γκαντς είπε ότι το Ισραήλ είναι σε «στενή επικοινωνία» με τις ΗΠΑ και πολλές χώρες της περιοχής προσθέτοντας: «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επηρεάσουμε αυτή τη συμφωνία». Υποστήριξε πως το Ισραήλ «θα μάθει πώς να διατηρεί την ελευθερία δράσης αν χρειαστεί».

Λίγη ώρα νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ απηύθυνε μία «ύστατη έκκληση» στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ζητώντας του να μην υπογράψει τη συμφωνία με το Ιράν.

«Αυτή η συμφωνία θα στείλει περίπου το ένα τέταρτο ενός τρις. δολαρίων στην τσέπη του «τρομοκρατική καθεστώτος του Ιράν και των περιφερειακών αντιπροσώπων του και θα καταστήσει το Ιράν ικανό να αναπτύξει, να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει συσκευές κεντρόφυγες δίχως καθόλου περιορισμούς το πολύ μέσα σε δύο χρόνια» είπε ο Μπένετ.

Ανέφερε ότι σε προηγούμενες περιπτώσεις «ακόμη και όταν οι ΗΠΑ ήταν πάρα πολύ κοντά σε μία συμφωνία» το Ισραήλ «έπειθε τον Λευκό Οίκο να μην ενδώσει στις ιρανικές απαιτήσεις». Εξέφρασε την ελπίδα ότι και αυτή τη φορά θα συμβεί το ίδιο…

«Σε κάθε περίπτωση το Κράτος του Ισραήλ δεν είναι μέρος μίας συμφωνίας. Το Ισραήλ δεν δεσμεύεται από κανέναν περιορισμό που απορρέει από μία συμφωνία και θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να αποτρέψει το Ιράν να προωθήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα» κατέληξε ο Ναφτάλι Μπένετ που τώρα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με χαρτοφυλάκιο για το Ιράν.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως το Ιράν έχει κάνει «υποχωρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα» πυροδοτώντας περαιτέρω τις φήμες για πιθανή συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν στο πλαίσιο σχεδίου που παρουσίασαν πριν μέρες μεσολαβητές της ΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα