ΑΘΗΝΑ
16:39
|
02.05.2024
Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Κίεβο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην σημερινή ομιλία του για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, δεσμεύτηκε ότι η χώρα του δεν θα κάνει «καμία παραχώρηση ή συμβιβασμό», θα ανακαταλάβει τα χαμένα εδάφη στο Ντονμπάς και την Κριμαία, και θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να νικήσει την Ρωσία.

Στην επέτειο των 31 ετών ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από την Σοβιετική Ένωση, ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι η χώρα «αναγεννήθηκε» όταν εισέβαλε η Ρωσία. «Δεν μας ενδιαφέρει τι στρατό έχετε, νοιαζόμαστε μόνο για τη γη μας. Θα αγωνιστούμε για αυτήν μέχρι το τέλος», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.

«Δεν θα προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε με τους τρομοκράτες», υποστήριξε, αναφερόμενος στη Ρωσία, υπογραμμίζοντας πως η Ουκρανία αντιτίθεται σε κάθε είδους συμβιβασμό που θα επέτρεπε στη Μόσχα να διατηρήσει εδάφη που έχουν καταληφθεί.

«Ένα νέο έθνος εμφανίστηκε στον κόσμο την 24η Φεβρουαρίου στις 4 το πρωί. Δεν γεννήθηκε, αλλά αναγεννήθηκε. Ένα έθνος που δεν έκλαψε, δεν φώναξε ούτε τρόμαξε. Δεν τράπηκε σε φυγή. Δεν το έβαλε κάτω. Και δεν ξέχασε», ανέφερε ο Ζελένσκι. «Δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από φόβο, με ένα όπλο στραμμένο στο κεφάλι μας. Για εμάς, το πιο τρομερό σίδερο δεν είναι οι πύραυλοι, τα αεροσκάφη και τα τανκ, αλλά τα δεσμά», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι η Ουκρανία θα ανακαταλάβει τα χαμένα εδάφη στη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά καθώς και στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, το τέλος του πολέμου για την Ουκρανία δεν θα σηματοδοτηθεί από την παύση των μαχών, αλλά από την ανάδειξη του Κιέβου ως νικητή. «Τι για εμάς είναι το τέλος του πολέμου; Συνηθίζαμε να λέμε: ειρήνη. Τώρα λέμε: νίκη».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, σηματοδότησε την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας ανακοινώνοντας το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας ασφαλείας της Ουάσινγκτον από την έναρξη της σύγκρουσης, ύψους 2,98 δισεκατομμυρίων δολαρίων (3 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, το πακέτο στήριξης «θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει συστήματα αεράμυνας, συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά, συστήματα αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ραντάρ για να διασφαλίσει ότι μπορεί να συνεχίσει να αμύνεται μακροπρόθεσμα».

Το νέο πακέτο χρησιμοποιεί κεφάλαια από την Πρωτοβουλία Βοήθειας Ασφάλειας της Ουκρανίας (USAI) που επιτρέπει στην κυβέρνηση Μπάιντεν να προμηθευτεί όπλα από την βιομηχανία έναντι των υπαρχόντων αποθεμάτων όπλων των ΗΠΑ.

Συνολικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει περίπου 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια (10,68 δισεκατομμύρια ευρώ) σε βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία από τον Ιανουάριο του 2021. Από το 2014, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει περισσότερα από 12,6 δισεκατομμύρια δολάρια (12,7 δισεκατομμύρια ευρώ) σε βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου τίμησε την σημερινή επέτειο πραγματοποιώντας αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το μύνημά του, σύμφωνα με ανάρτηση του επίσημου λογαριασμού του πρωθυπουργού της Βρετανίας στο Twitter, ήταν πως «η Ουκρανία μπορεί να νικήσει τον πόλεμο και πρόκειται να το κάνει».

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε επίσης άλλο ένα πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης ύψους 54 εκατομμυρίων λιρών (64,08 εκατομμυρίων ευρώ) για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 200 υπερσύγχρονων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυρομαχικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα