ΑΘΗΝΑ
21:27
|
26.05.2024
Κάποιοι βιάστηκαν να θάψουν το σχέδιο του αγωγού EastMed μετά την τρικλοποδιά των ΗΠΑ το Γενάρη. Όμως τα νέα κοιτάσματα στην Κύπρο αλλάζουν τα δεδομένα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βιάστηκαν όσοι προφήτευαν το «οριστικό τέλος» του σχεδίου για τον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed . Ελληνοϊταλική κοινοπραξία ανακοίνωσε σήμερα καταθέτει νέα αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του αγωγού που θα ενώνει την Κύπρο με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κυπριακού δικτύου Sigmalive η αίτηση είναι στα σκαριά για την χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό ταμείο Connecting Europe Facilites, και γίνεται από την κατασκευαστική κοινοπραξία IGI Posidon, που απαρτίζουν η Ελληνική ΔΕΦΑ και η Ιταλική Edison.

Το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας έχει ενημερωθεί για το σχέδιο αυτό δεδομένου ότι ως το τέλος Σεπτεμβρίου εκπνέει η διορία για την αίτηση χρηματοδότησης. Όπως φαίνεται, μολονότι ο αγωγός EastMed, (μετά και το αμερικανικό non paper που κυκλοφόρησε στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου για μη στήριξή του) έχει πολιτικά υποβαθμιστεί, ο φορέας υλοποίησης του έργου όχι μόνο συνεχίζει, αλλά και εντατικοποιεί τις απαιτούμενες ενέργειες για την τελική υποβολή της επενδυτικής απόφασης.

Προσφάτως, ο Φαμπρίτζιο Ματτάνα (Fabrizio Mattana) εκτελεστικός αντιπρόεδρος της EDISON, δήλωσε πως «το έργο βρίσκεται σήμερα στην τελική φάση αδειοδοτικής διαδικασίας και τεχνικών μελετών, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2022, ο δε αγωγός θα μπορούσε να κατασκευαστεί και να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2027».

Παράλληλα τρέχουν και οι διαδικασίες για την πρόταση της Energean, που επίσης αφορά αγωγό από το Ισραήλ στην Κύπρο. Οι πληροφορίες του  Sigmalive.com  αναφέρουν πως η όδευση του αγωγού που έχει σχεδιάσει και καταθέσει προς τις κυπριακές αρχές η Εnergean (που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια έντονα στο Ισραήλ) είναι διαφορετική, αλλά παράλληλη προς αυτή του eastmed, στο μεγαλύτερο μέρος της. Θα μπορούσε, δυνητικά, να υπάρξει κάποια συνεργασία των δύο πλευρών, αλλά ακόμη αυτό παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Αρμενία

Το Ισραήλ περνά από τις στοχοποιήσεις σε επιθέσεις αμφισβητιών του

Σ. Κασσελάκης: «Κουτοπονηριές που υποτιμούν τον πολίτη τα όσα λέει η κυβέρνηση για την ακρίβεια»

Νότια Αφρική: Τελευταία προεκλογική συγκέντρωση για τον Σιρίλ Ραμαφόσα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα