Ο νέος προσωρινός ηγέτης της Ταϊλάνδης, Πραβίτ Ουνγοσουβάν, αντιπροσωπεύει ελάχιστη ουσιαστική αλλαγή από τον ανεσταλμένο πρωθυπουργό Πραγιούθ Τσαν-ότσα για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν να τερματίσουν αυτό που καταγγέλλουν ως στρατιωτική κυριαρχία στην πολιτική.
Για τον κυβερνών συνασπισμό υπό την ηγεσία του φιλοστρατιωτικού κόμματος Παλάνγκ Πρατσαράτ, ο ρόλος του υπηρεσιακού ρόλου του Πραβίτ Ουνγοσουβάν αντιπροσωπεύει σταθερότητα έως ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει εάν ο χρόνος του Πραγιούθ Τσαν-ότσα ως στρατιωτικός ηγέτης από το 2014 έως το 2019 υπολογίζεται σε ένα συνταγματικά προβλεπόμενο όριο οκταετούς θητείας, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση.
Ο Πραβίτ Ουνγοσουβάν, 77 ετών, ο οποίος είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός από το 2019, είναι μακροχρόνιος σύμμαχος του Πραγιούθ Τσαν-ότσα από όταν ήταν μέρος της στρατιωτικής χούντας που κυβέρνησε την Ταϊλάνδη για σχεδόν πέντε χρόνια μετά το πραξικόπημα του Πραγιούθ Τσαν-ότσα το 2014.
Όπως και ο ίδιος ο Πράγιουθ Τσαν-ότσα, ο Πραβίτ Ουνγοσουβάν είναι πρώην αρχηγός του στρατού και είναι γνωστός για την άγρια πίστη του στη μοναρχία – και οι δύο άνδρες υπηρέτησαν στην επίλεκτη μονάδα της Φρουράς της Βασίλισσας που συνδέεται στενά με το παλάτι.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Πραγιούθ, είχε την τάση να ασκεί επιρροή στα παρασκήνια.
Ο Πραβίτ Ουνγοσουβάν θεωρείται εδώ και καιρό ως διαμεσολαβητής εξουσίας τόσο στο κόμμα Παλάνγκ Πρατσαράτ, το οποίο συνίδρυσε, όσο και μεταξύ της πλούσιας ελίτ που ευθυγραμμίζεται με τη βασιλική οικογένεια της Ταϊλάνδης και τον στρατό.
«Ο Πραβίτ αντλεί τη δύναμή του μέσω της σύνδεσης με την επιχειρηματική ελίτ», δήλωσε στο Reuters ο Τιτιπόλ Πακντιγουανί, κοσμήτορας της σχολής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Ubon Ratchathani.
«Με το να γίνει αναπληρωτής πρωθυπουργός, ο Πραβίτ θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης και στην εδραίωση του κυβερνώντος συνασπισμού και των συναφών επιχειρηματικών συμφερόντων πριν από τις εκλογές», δήλωσε ο καθηγητής Τιτιπόλ Πακντιγουανί.