ΑΘΗΝΑ
18:46
|
02.03.2024
Οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της». Πάλι καλά...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει όπως εκείνη νομίζει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη υποστήριξε με σημερινή ανακοίνωση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μία προσπάθεια να προλάβει νέες πιθανές προκλήσεις από τη μεριά της Τουρκίας που καμώνεται τον «κηδεμόνα» του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ενωμένες με τους συμμάχους και τους εταίρους τους στη δέσμευσή για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, τη μείωση της συλλογικής μας εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και τη διατήρηση της πίεσης στο Κρεμλίνο. Η πολιτική των ΗΠΑ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει» αναφέρει η ανακοίνωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη πάγια θέση της Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως και όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Αφορμή για την ανακοίνωση έδωσε η πρόσφατη ανακοίνωση της κοινοπραξίας ENI-TOTAL για σημαντικά ευρήματα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, η οποία ενόχλησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που έσπευσε να αμφισβητήσει ότι τα κοιτάσματα βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ε.Ε.: Από Ιούνιο πιθανότατα η μείωση των επιτοκίων

Γάζα: Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός θα επαναληφθούν στο Κάιρο

Στην Άγκυρα την Τρίτη ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς

Αυτό το χώμα το θέλουν όλο δικό τους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα