ΑΘΗΝΑ
14:27
|
02.10.2024
Τα πρώτα αποτελέσματα διαψεύδουν τις προβλέψεις για ανατροπή του 50χρονου καθεστώτος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκλογικοί αξιωματούχοι λένε ότι τα προσωρινά αποτελέσματα δείχνουν ισχυρό προβάδισμα για το κυβερνών κόμμα, αλλά η αντιπολίτευση λέει ότι η αρχική καταμέτρηση είναι αναξιόπιστη.

Τα προσωρινά αποτελέσματα από τις εκλογές στην Αγκόλα δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα, του προέδρου Ζοάο Λουρένσο που βρίσκεται στην εξουσία για σχεδόν πέντε δεκαετίες, διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με καταμετρημένο το 33% των ψήφων, η Εθνική Εκλογική Επιτροπή (CNE) δήλωσε σήμερα ότι τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα έδειξαν πως το Λαϊκό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Αγκόλα (MPLA) συγκεντρώνει το 60,65% τοις εκατό των ψήφων.

Η αντιπολιτευόμενη Εθνική Ένωση για την Ολική Ανεξαρτησία της Αγκόλα (UNITA), της οποίας ηγείται ο Ανταλμπέρτο Κόστα Τζούνιορ, λαμβάνει προς το παρόν 33,85%, ωστόσο διαμαρτύρεται για αναξιόπιστη καταμέτρηση. Ο Άμπελ Τσιβουκουβούκου, υποψήφιος αντιπρόεδρος της UNITA, απέρριψε τα προσωρινά αποτελέσματα και είπε ότι το κόμμα θα δημοσιεύσει τα δικά του βάσει παράλληλης καταμέτρησης ψήφων.

«Αύριο το πρωί θα έχουμε πιο ξεκάθαρους και πιο συγκεκριμένους δείκτες και όποιος θέλει να γιορτάσει… Ελπίζω να είμαστε εμείς», είπε ο Τσιβουκουβούκου σε συνέντευξη Τύπου.

Στις δημοσκοπήσεις σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι δήλωναν αναποφάσιστοι ενώ το ποσοστό των νέων ψηφοφόρων -κάτω των 25 ετών- που αποτελούν το 60% των κατοίκων της χώρας αναμένονταν να κρίνει το αποτέλεσμα.

Οι πολιτικοί αναλυτές πίστευαν ότι η UNITA είχε τις καλύτερες πιθανότητες νίκης μέχρι σήμεραοι νέοι αναμένονταν να εκφράσουν την απογοήτευσή τους από την πενηντάχρονη διακυβέρνηση του MPLA.

Η Αγκόλα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Αφρικής, αλλά όπως συμβαίνει με πολλές αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν πετρελαϊκό πλούτο, οι δεκαετίες άντλησης δισεκατομμυρίων βαρελιών αργού δεν έχουν προσφέρει τίποτα ουσιαστικά στους πολίτες, εκτός από την αύξηση του κόστους ζωής.

Οι μισοί κάτοικοι της Αγκόλα ζουν στη φτώχεια και περισσότεροι από τους μισούς κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι .

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με το χέρι στη σκανδάλη το Ισραήλ χτυπά τον Λίβανο μετά το μπαράζ πυραύλων από το Ιράν

Ισραήλ: «Persona non grata» ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

ΗΠΑ: «Πολιτικότερο» το ντιμπέιτ μεταξύ των υποψήφιων αντιπροέδρων

Λιμενεργάτες ΗΠΑ: Τα λιμάνια των Ανατολικών Ακτών θα μείνουν κλειστά για όσο χρειαστεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα