ΑΘΗΝΑ
22:23
|
02.05.2024
Η εταιρεία στο σημείωμά της αποδίδει τα λειτουργικά αποτελέσματα σε ισχυρά περιθώρια διύλισης, υψηλή συνεισφορά εξαγωγών και αυξημένη τουριστική κίνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν είναι μόνον οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες ενέργειας που κερδοσκοπούν ασύστολα χάρη στο πολύμηνο ράλι ανόδου στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου αλλά και τα Ελληνικά Πετρέλαια που φέτος είδαν σχεδόν δεκαπλάσια κέρδη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα κέρδη των ΕΛΠΕ το δεύτερο τρίμηνο τρέχοντος έτους έφθασαν τα 738 εκατομμύρια ευρώ παρά τον μειωμένο όγκο πωλήσεων διυλισμένων προϊόντων. Κατά τα άλλα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 78% φθάνοντας τα 3,8 δις. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 738 εκατ. ευρώ (έναντι 133 πέρυσι) ενώ τα καθαρά κέρδη τριμήνου ανήλθαν στα 526 εκατ. ευρώ (από 54 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Η εταιρεία στο σημείωμά της αποδίδει τα λειτουργικά αποτελέσματα σε ισχυρά περιθώρια διύλισης, υψηλή συνεισφορά εξαγωγών και αυξημένη τουριστική κίνηση. Οι επενδυτικές δαπάνες έφθασαν τα 136 εκατ., κυρίως λόγω των εργασιών συντήρησης στα διυλιστήρια Ελευσίνας και Ασπροπύργου, καθώς και της εξαγοράς του κτιρίου που εδρεύουν τα κεντρικά γραφεία του Ομίλου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.» Ανδρέας Σιάμισιης δήλωσε:

«Σαν αποτελέσματα, το Β’ τρίμηνο με συγκρίσιμα καθαρά κέρδη €367 εκατ., είναι ιδιαίτερα θετικό με ουσιαστικές βελτιώσεις σε όλες τις δραστηριότητες, κυρίως λόγω των συνθηκών στις διεθνείς αγορές, της αυξημένης ζήτησης στην Ελλάδα και των συνεχιζόμενων ενεργειών για βελτίωση στη λειτουργία του Ομίλου. Η αλλαγή στο επιχειρηματικό μοντέλο και η αυξημένη εξωστρέφεια αποδίδουν, καθώς, εκτός από την κερδοφορία που έφεραν οι επενδύσεις, η συνεισφορά από εξαγωγές, θυγατρικές του εξωτερικού και πωλήσεις σε αεροπορία, ξεπέρασαν για πρώτη φορά, κατά πολύ, τη συνεισφορά της εσωτερικής αγοράς.

Μέσα στο τρίμηνο προχωρήσαμε περαιτέρω την υλοποίηση της στρατηγικής μας με νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ, όπου πλέον έχουμε δημιουργήσει έναν καινούριο επιχειρηματικό πυλώνα σαν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην αγορά. Αντίστοιχα, η ανάπτυξη στο υπόλοιπο χαρτοφυλάκιό μας προχωρά, με τη συνεργασία με την ExxonMobil στα οικόπεδα της Κρήτης να δίνει νέα προοπτική στις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Ανάλογα, εκτιμούμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί και η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, με έσοδα άνω των €250 εκατ. που θα κατευθυνθούν προς νέες μορφές ενέργειας και θα επιτρέψουν και μια επιπλέον διανομή στους μετόχους μας…».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Πάνω από 250.000 οι διασυνδέσεις των POS με τις ταμειακές μηχανές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα