ΑΘΗΝΑ
01:59
|
27.07.2024
Η κυβέρνηση της χώρας δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για τον ανεφοδιασμό σκάφους της αμερικανικής ακτοφυλακής σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σκάφος της ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπόρεσε να εισέλθει στις Νήσους του Σολομώντα επειδή η κυβέρνησή της χώρας δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα ανεφοδιασμού, όπως ανακοίνωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος.

Το πλοίο USCGC Oliver Henry βρισκόταν σε περιπολία για παράνομη αλιεία στο Νότιο Ειρηνικό εκ μέρους μιας τοπικής υπηρεσίας αλιείας όταν απέτυχε να εξασφαλίσει είσοδο για ανεφοδιασμό στη Χονιάρα, την πρωτεύουσα των Νήσων Σολομώντα, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής ακτοφυλακής. Το σκάφος εκτράπηκε στην Παπούα Νέα Γουινέα, πρόσθεσε.

USCGC Oliver Henry

Το USCGC Oliver Henry είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει τακτική στάση ανεφοδιασμού στο λιμάνι των Νήσων του Σολομώντα, δήλωσε η Κρίστιν Καμ, υπεύθυνη δημοσίων υποθέσεων της αμερικανικής ακτοφυλακής στη Χαβάη.

«Η κυβέρνηση των Νήσων του Σολομώντα δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης για διπλωματική άδεια για τον ανεφοδιασμό του πλοίου στη Χονιάρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση των Νήσων του Σολομώντα και αναμένει ότι όλες οι μελλοντικές άδειες θα παρασχεθούν σε αμερικανικά πλοία», συμπλήρωσε.

Το βρετανικό ναυτικό αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η πρόσβαση στο λιμάνι των Νήσων Σολομώντος δεν έγινε διαθέσιμη για το περιπολικό σκάφος HMS Spey το οποίο συμμετείχε επίσης στην περιπολία για παράνομη αλιεία στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των Φίτζι, της Παπούα Νέας Γουινέας, των Νήσων του Σολομώντα και του Βανουάτου.

HMS Spey

«Τα προγράμματα των πλοίων βρίσκονται υπό συνεχή αναθεώρηση και είναι συνήθης πρακτική να αλλάζουν», ανέφερε εκπρόσωπος του Βασιλικού Ναυτικού. «Για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας δεν συζητάμε λεπτομέρειες».

Στο HMS Spey επέβαιναν αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού των Φίτζι καθώς εργαζόταν μαζί με αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την ακτοφυλακή των ΗΠΑ στην επιχείρηση συλλογής πληροφοριών για την υπηρεσία αλιείας του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού και πραγματοποίησε επιθεωρήσεις ύποπτων πλοίων σε λιμάνια καθώς και επιβιβάσεις στη θάλασσα, ανέφερε χθες το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό σε ανακοίνωσή του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα