ΑΘΗΝΑ
21:08
|
19.04.2024
Ο σύμβουλος της Ζανέτ Βέγκα, υπουργού κοινωνικής ανάπτυξης, είχε συνομιλία με τον Λαϊτούλ τον Μάιο, η οποία προκάλεσε την παραίτηση της υπουργού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς δήλωσε την Πέμπτη ότι αποδέχθηκε την παραίτηση της υπουργού κοινωνικής ανάπτυξης του υπουργικού συμβουλίου του, η πρώτη ανατροπή της νεαρής κυβέρνησής του που ξεκίνησε τον Μάρτιο.

Η υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης Ζανέτ Βέγκα παραιτήθηκε μετά από δημοσίευμα ότι ένας από τους συμβούλους της επικοινώνησε με τον ριζοσπάστη ηγέτη των Μαπούτσε Έκτορ Λαϊτούλ, ο οποίος είχε καλέσει τον λαό σε ένοπλο αγώνα κατά του κράτους και συνελήφθη την Τετάρτη με την κατηγορία του εμπρησμού.

Η κίνηση αυτή αποτελεί πλήγμα για την κεντροαριστερή διοίκηση του Μπόριτς, η οποία ανέλαβε την εξουσία με μια ιστορική προσέλευση. Αλλά ο Μπόριτς είδε τη δημοτικότητά του να μειώνεται γρήγορα καθώς πλησιάζει μια βασική ψηφοφορία για ένα προτεινόμενο νέο σύνταγμα την οποία έχει υποστηρίξει.

Ο Μπόριτς είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα απέχει από τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο πριν από τη συνταγματική ψηφοφορία.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», δήλωσε ο Μπόριτς σε τελετή στη βόρεια Χιλή. «Αυτό που μάθαμε καθιστά σκόπιμο να ληφθεί υπόψη το βάρος της πολιτικής ευθύνης της υπουργού».

Νωρίτερα την ίδια μέρα, το διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ex-Ante δημοσίευσε την απομαγνητοφώνηση μιας εμπιστευτικής αστυνομικής αναφοράς στην οποία ένας σύμβουλος της Βέγκα ήρθε σε επαφή με τον Εκτόρ Λαϊτούλ, τον αρχηγό μιας γηγενούς ομάδας Μαπούτσε.

Ο Λαϊτούλ συνελήφθη την Τετάρτη στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου οι εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Χιλής και των αυτόχθονων ομάδων σχετικά με την ιδιοκτησία γης και τη δασοκομία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ο ηγέτης των Μαπούτσε κατηγορείται για κλοπή ξυλείας και υπονόμευση εξουσίας.

Ο Μπόριτς πρόσθεσε ότι ένιωθε «ανησυχία» για τη διαρροή νομικών εγγράφων στον Τύπο.

Η Βέγκα είχε ήδη προκαλέσει διαμάχη με δηλώσεις της τον περασμένο Μάιο, τον ίδιο μήνα που ο σύμβουλός της επικοινώνησε με τον Λαϊτούλ, ότι η Χιλή κρατάει κάποια μέλη των Μαπούτσε ως πολιτικούς κρατούμενους, αν και αργότερα ανακάλεσε τις δηλώσεις της, επιμένοντας ότι προκάλεσαν παρεξηγήσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα