Ο Επικεφαλής Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και εκπρόσωπος του Νίκου Ανδρουλάκη, Μιχαήλ Κατρίνης τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ότι το κόμμα του θέλει ένα κράτος δικαίου που η δημοκρατία δε θα προσβάλλεται δηλώνοντας ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης και της ΕΥΠ συνιστούν θεσμική εκτροπή.
Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την ομιλία του απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Προφανώς η παρακολούθηση Ανδρουλάκη δεν σας βοήθησε να καταλάβετε ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν εκβιάζεται και δεν είναι βολικός ετέρος».
«Σας διαβεβαιώνουμε ότι συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία», διαβεβαίωσε και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη από το σκάνδαλο των υποκλοπών. Κάνατε ό,τι μπορούσατε για να υποβαθμίσετε το γεγονός της παρακολούθησης».
«Οι ενέργειες της κυβέρνησης και της ΕΥΠ συνιστούν θεσμική εκτροπή», είπε χαρακτηριστικά, διερωτώμενος «για πόσο καιρό πίστευαν ότι θα είναι στο απυρόβλητο ο πρωθυπουργός και συγκεκριμένοι υπουργοί;»
Συνεχίζοντας είπε: «Όπως όλα δείχνουν ο πρώην αρχηγός της ΕΥΠ ήταν εντελώς διακοσμητικός. Ποιος ήταν όμως αυτός που τον επέλεξε με μια φωτογραφική τροπολογία; Ποιος υπήγαγε την ΕΥΠ στην αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού;».
Απαντώντας στον Πρωθυπουργό για το τι επιλέγει ο πολίτης, όταν ψηφίζει ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, σημείωσε ότι ο ψηφοφόρος επιλέγει προοδευτικές αξίες, λύσεις και προτάσεις για πολλούς, εντιμότητα και διαφάνεια, κράτος δικαίου και τις ελευθερίες των πολιτών.
«Γιατί παρακολουθείται ο Νίκος Ανδρουλάκης;»
Ο κ. Κατρίνης απευθύνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας του:
«Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στη νομιμότητα. Γιατί η δημοκρατία δεν ανέχεται καθεστωτικές νοοτροπίες που την υπονομεύουν. Θα επικεντρωθεί στα πραγματικά περιστατικά και γεγονότα και θα αναζητήσει με κάθε τίμημα την αλήθεια. Δεν θα επιτρέψει να επιστρέψουμε σε σκοτεινές περιοχές στο παρελθόν», είπε ο κ. Κατρίνης κάνοντας λόγος για αποδεδειγμένες ευθύνες. «Πρέπει να υπάρξει κάθαρση με την ανάθεση και την απόδοση ευθυνών».
«Υπάρχει όμως και η ουσία της υπόθεσης» συνέχισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ: «Για ποιο λόγο παρακολουθούσατε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ; Θα μας πείτε αν τον θεωρείτε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια; Επειδή δεν το κάνετε καταφεύγετε στα επιχειρήματα, να έρθει εδώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να τον ενημερώσετε».
«Καταθέτουμε αίτημα να προσκομιστεί ο πλήρης φάκελος με όλα τα στοιχεία που προκάλεσαν την παρακολούθηση Ανδρουλάκη», είπε ο κ. Κατρίνης. «Να δούμε ποιος φοβάται να αποκαλύψει για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε όλο αυτό το διάστημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».
Στη συνέχεια ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στο κακόβουλο λογισμικό Predator: Οι αρμόδιες αρχές τι κάνουν; Έκαναν καμία έρευνα; Ελέχθηκε η σχέση της ΕΥΠ με τις εταιρείες λογισμικών; ».
Επισήμανε ότι είναι επιβεβαιωμένες οι παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, του Θανάση Κουκάκη, αλλά και οι συνακροάσεις του ΚΚΕ. Όπως επισήμανε η επίκληση της κυβέρνησης ότι έχει άγνοια για τις υποκλοπές δεν στέκεται πουθενά.
«Η παρακολούθηση Ανδουλάκη δεν είναι η μόνη. Είναι δυνατόν να αποδεχτούμε ότι οι παρακολουθήσεις είναι κανονικότητα και πρέπει να τις συνηθίσουμε;», αναρωτήθηκε ο κ. Κατρίνης.
«Το ζήτημα δεν είναι να δικαιολογήσετε γιατί δεν ξέρατε. Το ζήτημα είναι ποιος σας πιστεύει», πρόσθεσε ο Μιχάλης Κατρίνης.
«Κράτος δικαίου ή επιτελικό παρακράτος;»
«Η δημοκρατία δεν ανέχεται την ύβρη, ούτε αυτούς που την υπονομεύουν με καθεστωτικό τρόπο», σημείωσε, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ό,τι μπορεί για να έρθουν όλα στο φως μέχρι τις εκλογές. Επίσης, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δεχθεί να ελεγχθούν και όλες οι άλλες καταγγελίες για παρακολουθήσεις, όπως αυτή του ΚΚΕ.
Eίπε ότι έχουμε τεκμηριωμένα την παρακολούθηση από την ΕΥΠ, «γεγονός πρωτοφανές και όχι σφάλμα», αλλά και την αποδεδειγμένη απόπειρα παρακολούθησης με το λογισμικό Predator.
Κατηγόρησε τον Κυριακό Μητσοτάκη και ηθικό και κανονικό αυτουργό της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει «κάθαρση», μέσω της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης.
Τέλος, τόνισε ότι «Το ΠΑΣΟΚ δεν τρομοκρατείται, δεν πιέζεται, δεν ποδηγετείται. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί όταν οι πολίτες αισθάνονται ότι αμφισβητούνται οι δημοκρατικές τους ελευθερίες».
«Το δίλημμα που έχει σήμερα ο πολίτης είναι: κράτος δικαίου ή επιτελικό παρακράτος;», κατέληξε ο κ. Κατρίνης.