Έργα τέχνης αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που ανήκαν στον αείμνηστο συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Άλεν, εκτιμάται ότι θα πουληθούν στη μεγαλύτερη δημοπρασία έργων τέχνης στην ιστορία.
Ο οίκος δημοπρασιών Christie’s είπε ότι τα έσοδα από την πώληση του Νοεμβρίου θα δοθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως επιθυμούσε ο κύριος Άλεν.
Η συλλογή περιλαμβάνει αριστουργήματα των Μποτιστέλι, Ρενουάρ, Ντέιβιντ Χόκνεϊ και Ρόι Λίχτενσταϊν
Ο Άλεν, ο οποίος ίδρυσε τη Microsoft το 1975 με τον παιδικό του φίλο Μπιλ Γκέιτς, πέθανε το 2018 σε ηλικία 65 ετών.
Η δημοπρασία θα πουλήσει 150 έργα τέχνης που εκτείνονται σε 500 χρόνια.
Τα κομμάτια θα περιλαμβάνουν το La Montagne Sainte-Victoire του Γάλλου ζωγράφου Πολ Σεζάν, αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων (85 εκατομμύρια λίρες).
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Christie’s Γκιγιόμ Σερούτι είπε ότι η δημοπρασία θα μοιάζει με καμία άλλη και θα είναι ιστορικής σημασίας.
«Η εμπνευσμένη φιγούρα του Πολ Άλεν, η εξαιρετική ποιότητα και η ποικιλομορφία των έργων και η αφοσίωση στη θέλησή του να δοθούν όλα τα έσοδα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, δημιουργούν έναν μοναδικό συνδυασμό που θα κάνει την πώληση της συλλογής Πολ Τζ. Άλεν ένα γεγονός πρωτοφανούς μεγέθους», είπε.
Η τέχνη ήταν «και αναλυτική και συναισθηματική» για τον Άλεν, είπε.
Η συλλογή «αντανακλά την ποικιλομορφία των ενδιαφερόντων του, με τη δική τους μυστικότητα και ομορφιά», είπε η Τζόντι Άλεν, η αδερφή του κ. Άλεν, ο εκτελεστής του κτήματος.
Ο Άλεν άφησε τη Microsoft το 1983 λόγω προβλημάτων υγείας και επιδείνωσης της σχέσης με τον συνιδρυτή του Μπιλ Γκέιτς – ο οποίος παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος το 2000. Το 2010 δεσμεύτηκε να αφήσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς μετά το θάνατό του. Την εποχή εκείνη ήταν ο 37ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.
Πέθανε το 2018 από επιπλοκές του λεμφώματος non-Hodgkin, αφού προηγουμένως είχε λάβει επιτυχή θεραπεία για τη νόσο.
Παρά τις συνεχιζόμενες οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, έναν πόλεμο στο εξωτερικό και τον αυξανόμενο πληθωρισμό, η αγορά τέχνης συνέχισε να αυξάνεται, αποδεικνύοντας -όπως φαίνεται πάντα- ότι οι πλουσιότεροι συλλέκτες είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένοι από την παγκόσμια αναταραχή. Η αγορά το 2021 απέφερε 65,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Art Basel και την UBS.