ΑΘΗΝΑ
21:46
|
21.05.2024
«Δώστε μία απάντηση. Ποιος ήταν ο λόγος, ήταν πράκτορας, είναι κατάσκοπος, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα;».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την αγόρευση του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για τις υποκλοπές.

«Δεν έρχεστε εδώ ως τιμητής αλλά ως υπόλογος για ένα βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Ο λαός μας λέει φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Εδώ όμως δεν θα φοβηθεί κανείς. Γιατί είστε κατηγορούμενος για θεσμική εκτροπή και υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το να μιλάτε εσείς για ανηθικότητα ενώ είστε υπόλογος και κατηγορούμενος για παρακολούθηση πολιτικών σας αντιπάλων. Δεν είναι ένα πολιτικό σφάλμα, είναι αξιόποινη πράξη, όταν οι παρακολουθήσεις αφορούν παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών εκλεγμένου αντιπροσώπου του ελληνικού λαού και ακόμη περισσότερο δεν νοείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας όταν αφορά εκλεγμένο αρχηγό πολιτικού κόμματος».

Αναφέρθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού λέγοντας: «Είχατε μία τοξική παρουσία μήπως συσπειρώσετε το κοινό σας αλλά σας παρακολουθεί ο ελληνικός λαός και η δημοκρατική Ευρώπη που περιμένουν εξηγήσεις και όχι αστείες προσπάθειες αντιπερισπασμών».

Συνέχιζε την επίθεση λέγοντας: «Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιος θα τον κρίνει τον λόγο αυτό; Ο ίδιος μαζί με τους στενούς του συνεργάτες του; Είστε νομικά πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε εξηγήσεις. Έχετε υποχρέωση να εξηγήσετε ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που σας οδήγησε να παρακολουθήσετε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Δώστε μία απάντηση. Ποιος ήταν ο λόγος, ήταν πράκτορας, είναι κατάσκοπος, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα;».

Στο σημείο εκείνο είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Σταματώ την αγόρευσή μου και σας δίνω τον λόγο για να απαντήσετε. Απαντήστε», φέρνοντας σε εξαιρετική δύσκολη τον Κυριάκο Μητσοτάκη που δεν απάντησε τίποτα.».

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τους υπουργούς Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη και Κ. Πιερρακάκη, ότι είπαν ψέματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, και αναρωτήθηκε: «Ο ανιψιός σας και ο αρχηγός της ΕΥΠ σας είπαν ψέματα και συνέχισαν να σας εξαπατούν; Δηλαδή ποιος κυβερνούσε; Ο ανιψιός σας;» «Δεν τους ρωτήσατε; Δεν θέλατε να μάθετε περί τίνος πρόκειται;» πρόσθεσε. «Να ψάξουμε να βρούμε ποιος ήταν ο πρωθυπουργός», σημείωσε. Και ρώτησε αν ήξερε για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. «Και αυτός πράκτορας ή κατάσκοπος;»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν περιμένει ασφαλώς απάντηση από τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι «επί 3,5 χρόνια ο Κ. Μητσοτάκης χτίζει ένα καθεστώς για να γαντζωθεί στην εξουσία, ένα καθεστώς νεποτισμού, σήψης και παρακμής, που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα».

Καθεστωτική αντίληψη

Μίλησε για πλέγμα ενεργειών που φανερώνει «καθεστωτική αντίληψη», θυμίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ, την ΕΡΤ, μοίρασε δημόσιο χρήμα, προχώρησε στη λίστα Πέτσα και άλλες λίστες της ντροπής, μοιράζοντας δημόσιο χρήμα σε ΜΜΕ με μόνο κριτήριο την ευνοϊκή του στάση έναντι της κυβέρνησης, διώκοντας παράλληλα τα μέσα που ασκούσαν κριτική. «Αυτά μας οδήγησαν στην 108η θέση όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου», είπε.

«Είσαστε αλλεργικός σε κάθε δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία», σημείωσε. «Είχατε την αίσθηση ότι είστε ανέλεγκτος, και ανεξέλεγκτος, και αυτό οδήγησε στην ασυδοσία». Και σημείωσε: «Τον κ. Ανδρουλάκη, εσείς δώσατε την εντολή να τον παρακολουθήσουν. Γιατί μέσα στην αλαζονεία σας δεν σας έφτασε να είστε αρχηγός του πρώτου κόμματος, αλλά θέλατε να ελέγξετε και τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα. Αυτός είναι ο ορισμός της υπονόμευσης του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Για τον Θ. Κουκάκη, είπε, τον παρακολουθούσατε «γιατί ερευνούσε υποθέσεις απιστίας στις τράπεζες» και για «να δώσετε ασυλία σε όσους ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος». «Όχι μόνο γνωρίζατε, είσαστε ο ιθύνων νους αυτής της κατάστασης» πρόσθεσε.

Και σημείωσε ότι αν θέλει ο πρωθυπουργός να συμβάλει ουσιαστικά στη διαλεύκανση της υπόθεσης, θα πρέπει σήμερα κιόλας να ακυρώσει τη νομοθετική ρύθμιση που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει όσους παρακολουθούνταν τους λόγους για τους οποίους τους παρακολουθούσε η ΕΥΠ.

Παραιτηθείτε

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έχει πλέον δύο επιλογές: είτε να παραιτηθεί και προχωρήσει σε εκλογές, είτε να επιμείνει στην εκτροπή, με την καθεστωτική συμπεριφορά.

«Σε ότι μας αφορά, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του πολίτη. Για να χυθεί άπλετο φως στο παρασκήνιο της εκτροπής. Για να διασφαλιστούν οι όροι δημοκρατικής διεξόδου. Να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα. Να απαλλαγεί η χώρα από το τοξικό νέφος της ανηθικότητας και του ψέματος και να επιστρέψει η σταθερότητα. Τα υπόλοιπα πολύ σημαντικά για το αύριο της οικονομίας της  κοινωνίας της χώρας θα τα κρίνει η ψήφος του λαού μας που εδώ που φτάσαμε, νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι αποτελεί τη μοναδική διέξοδο», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Απειλεί να μην υπογράψει τα μνημόνια των Πρεσπών ο Μητσοτάκης

ΛΔ Κονγκό: Αμερικανοί μεταξύ των υπόπτων για απόπειρα πραξικοπήματος

Βόρεια Μακεδονία: Η πρόεδρος αφαίρεσε την ονομασία της χώρας από την επίσημη ιστοσελίδα

Διακήρυξη χωρών και εταιριών στη Σεούλ για την ασφάλεια Τεχνητής Νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα