ΑΘΗΝΑ
21:57
|
09.05.2024
Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των αντιπροσώπων των ΗΠΑ και του Ιράν σημειώθηκαν στο πλούσιο σε πετρέλαιο Deir ez-Zur.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των αντιπροσώπων των ΗΠΑ και του Ιράν σημειώθηκαν στο πλούσιο σε πετρέλαιο Deir ez-Zur, όπου και οι δύο χώρες έχουν στρατηγική ύπαρξη, ανέφερε την Παρασκευή το The New Khalij.

Η Deir ez-Zur είναι η μεγαλύτερη πόλη στην ανατολική Συρία και η έβδομη μεγαλύτερη στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα. Βρίσκεται 450 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού, με τον ποταμό Ευφράτη να τη διέρχεται.

Το συριακό καθεστώς, με την υποστήριξη του Ιράν και των πληρεξουσίων του και των ΗΠΑ και των πληρεξουσίων του, φέρεται να πολεμούν το Νταές στην περιοχή.

Οι αμερικανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους, κυρίως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), σταθμεύουν σε δύο μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου στην ανατολική πλευρά της επαρχίας. Το καθεστώς και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένων ιρανικών μονάδων, σταθμεύουν στο Deir ez-Zur, την πρωτεύουσα της περιοχής.

Χθες, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία είναι παράνομη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Η παρουσία των ΗΠΑ στα συριακά εδάφη και η επίθεση εναντίον των υπερασπιστών της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας είναι παράνομη και καταδικαστέα».

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν 900 στρατιώτες στην επαρχία, ισχυρίζονται ότι βρίσκονται εκεί για να διασφαλίσουν την πλήρη ήττα του Νταές. Ωστόσο, από το 2017, έχουν ξεσπάσει σποραδικές συγκρούσεις με τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και τις δυνάμεις των ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν με μια υποτιθέμενη επίθεση από ιρανικό drone στην αμερικανική βάση, Αλ-Τανφ, στα σύνορα που συνδέουν τη Συρία, το Ιράν και την Ιορδανία. Στη συνέχεια, αμερικανικά μαχητικά απάντησαν στην επίθεση κοντά στη βάση. Κατά συνέπεια, οι φατρίες, με την υποστήριξη του Ιράν, εξαπέλυσαν επιθέσεις και οι ΗΠΑ απάντησαν, με αποτέλεσμα έναν ατελείωτο φαύλο κύκλο επιθέσεων και απαντήσεων.

Το 2011, Σύροι βγήκαν στους δρόμους καλώντας τον δικτάτορα Μπασάρ Αλ Άσαντ να παραιτηθεί, αλλά αντιμετώπισε τις ειρηνικές διαδηλώσεις με ακραία βία.

Κατά τη διάρκεια των δέκα ετών, 12 εκατομμύρια Σύροι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη σύγκρουση και να αφήσουν τα σπίτια τους πίσω, συχνά πολλές φορές, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού του αιώνα.

Οι επίσημες στατιστικές υπολόγισαν τον αριθμό των Σύριων που σκοτώθηκαν από το 2011 σε περισσότερους από 400.000, ενώ ορισμένες στατιστικές ανέβασαν τον αριθμό σε 500.000.

Σημαντικό μέρος της υποδομής της Συρίας έχει επίσης καταστραφεί και το σχετικά λειτουργικό σύστημα υγείας της Συρίας έχει καταστραφεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Σχέδια κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά του Ισραήλ καταστρώνουν οι Χούθι

«Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων»: Προχωρούν την επέκταση του εργοταξίου

Φοιτητικοί Σύλλογοι: Ολονύχτια διαμαρτυρία την Δευτέρα για την Παλαιστίνη

Διαχρονικά στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα