ΑΘΗΝΑ
14:13
|
07.07.2024
Τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν δεν μπορούν να κατασχεθούν από τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, συνέστησε αμερικανίδα δικαστής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία δικαστής στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέστησε να μην επιτραπεί στα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και στις οικογένειές τους να λάβουν δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν, λέγοντας ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι πέρα ​​από τις εξουσίες της αμερικανικής κυβέρνησης, αναφέρει το Associated Press.

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα δικαστή Σάρα Νέτμπερν στο Μανχάταν χθες, η Da Afghanistan Bank έχει ασυλία στη δικαιοδοσία και το να επιτραπεί στα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου να αρπάξουν τα δισεκατομμύρια αυτά θα έδειχνε ουσιαστικά ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν ως τη νόμιμη αφγανική κυβέρνηση.

«Τα θύματα των Ταλιμπάν πολέμησαν για χρόνια για δικαιοσύνη, λογοδοσία και αποζημίωση. Δεν έχουν λιγότερα δικαιώματα», έγραψε στη σύστασή της. «Όμως ο νόμος περιορίζει τις αποζημιώσεις που μπορεί να εγκρίνει το δικαστήριο και αυτά τα όρια θέτουν τα περιουσιακά στοιχεία του DAB πέρα ​​από τις αρμοδιότητές του».

Αυτή η σύσταση –η οποία πρόκειται να επανεξεταστεί από τον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ Τζορτζ Ντάνιελς στο Μανχάταν προκειμένου να γίνει αποδεκτή– θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στις προσπάθειες τεσσάρων ομάδων πιστωτών που μηνύουν πολλούς κατηγορούμενους στην εν εξελίξει υπόθεση, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για οι επιθέσεις.

Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνεται επίσης η Αλ Κάιντα, ο αρχηγός της οποίας – ο Αϊμάν αλ-Ζαγουαχίρι – φέρεται να σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στην Καμπούλ τον περασμένο μήνα. Οι επικριτές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η δολοφονία του δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, καθώς το σώμα του δεν έχει βρεθεί.

Μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν πριν από ένα χρόνο και την επακόλουθη δέσμευση 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία της Αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας που έχουν παγώσει τα δυτικά έθνη, οι προσφεύγουσες ομάδες προσπαθούν να δεσμεύσουν μερικά από τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια που έχει παγώσει η ίδια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από αυτό το ποσό.

Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε εκτελεστικό διάταγμα ότι 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία θα διατεθούν «προς όφελος του αφγανικού λαού», ενώ τα υπόλοιπα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου και τη δικαστική τους μάχη.

Η κίνηση έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενη, με επικριτές και ακτιβιστές να λένε ότι ολόκληρο το ποσό των παγωμένων κεφαλαίων ανήκει στην αφγανική κυβέρνηση ή τουλάχιστον στον αφγανικό λαό, ιδιαίτερα εν μέσω της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα. Ισχυρίζονται επίσης ότι η παροχή του μισού ποσού στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου είναι ανακριβής, καθώς κανένας Αφγανός δεν συμμετείχε στις επιθέσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Πολωνία υποχρέωσε τη Γερμανία ν’ αναγνωρίσει το «ναζιστικό» χρέος της

Ουκρανία: Δολοφονίες Ρώσων αιχμαλώτων με εμπλοκή και Έλληνα μισθοφόρου

Επίθεση από 4 drones απέτρεψε η Φρεγάτα Ψαρά

Ο «αντισημίτης» Μελανσόν, ο Μίκης Θεοδωράκης, η Κύπρος και η γεωπολιτική των γαλλικών εκλογών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα