Εμπειρογνώμονες από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα επιθεωρήσουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορόζια μεταξύ 31ης Αυγούστου και 3ης Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθεια να εκτιμήσουν την κατάσταση στην περιοχή εν μέσω μαχών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων, όπως ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Wall Street Journal.
«Η επιθεώρηση θα ξεκινήσει την Τετάρτη και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο», μετέδωσε η εφημερίδα, επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο της ουκρανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Μόργκαν Λίμπι, πρώην αξιωματούχο της ΙΑΕΑ, η αποστολή της υπηρεσίας μπορεί να καταλήξει να είναι η πιο σημαντική από το περιστατικό του Τσερνόμπιλ το 1986. «Όλα τα άλλα ωχριούν σε σύγκριση», δήλωσε στην εφημερίδα.
Ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής του παρατηρητηρίου, ανακοίνωσε σήμερα ότι η υπηρεσία σχημάτισε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να λειτουργεί από ουκρανικό προσωπικό.
«Η μέρα έχει έρθει, η Αποστολή Υποστήριξης και Βοήθειας της ΙΑΕΑ στη Ζαπορίζια (ISAMZ) βρίσκεται τώρα καθ’ οδόν. Πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια και την προστασία της μεγαλύτερης πυρηνικής εγκατάστασης της Ουκρανίας και της Ευρώπης», έγραψε στο Twitter.
Ο Γκρόσι είπε ότι η αντιπροσωπεία θα αξιολογήσει τις ζημιές που έχει υποστεί ο σταθμός, θα ελέγξει τα συστήματα ασφάλειας και προστασίας και θα μιλήσει τόσο με το ρωσικό όσο και με το ουκρανικό προσωπικό. Μια έκθεση της αμερικανικής εφημερίδας The New York Times που δημοσιεύθηκε το Σάββατο ανέφερε ότι η ομάδα της ΙΑΕΑ αποτελείται από 14 εμπειρογνώμονες από «κυρίως ουδέτερες χώρες». Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Βρετανία θα έχουν εκπροσώπους στην ομάδα, δεδομένου ότι η Ρωσία είχε απορρίψει αυτές τις χώρες ως «άδικα προκατειλημμένες» λόγω της υποστήριξή τους στην κυβέρνηση του Κιέβου.
Η Μόσχα έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις ουκρανικές δυνάμεις ότι επιτέθηκαν στον πυρηνικό σταθμό, ενώ προειδοποίησε ότι ο βομβαρδισμός θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή που θα επισκίαζε το περιστατικό του Τσερνόμπιλ. Ωστόσο, το Κίεβο επιμένει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι αυτές που βομβαρδίζουν την περιοχή που έχουν καταλάβει από τον Μάρτιο, ενώ σταθμεύουν στρατιωτικό υλικό στον πυρηνικό σταθμό.