Η δεύτερη κοινοβουλευτική μάχη για την υπόθεση των υποκλοπών θα δοθεί σήμερα, καθώς στις 12 το μεσημέρι, ξεκινάει στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης που έχει καταθέσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ή και άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου.
Το μέτωπο που αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον στη σημερινή συζήτηση είναι αυτό της χρονικής διεύρυνσης της υπόθεσης των υποκλοπών, πέρα από την περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη. Η Χαριλάου Τρικούπη έχει αφήσει ανοιχτό να ζητήσει τη διερεύνηση και άλλων περιπτώσεων, εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, όπως για παράδειγμα οι συνακροάσεις που έχει καταγγείλει ο Περισσός στο τηλεφωνικό κέντρο των γραφείων του. Το ΚΚΕ εξάλλου θέτει ως προϋπόθεση τη διερεύνηση και της δικής του υπόθεσης για να ψηφίσει την εξεταστική, διαχωρίζοντας όμως τη θέση του από τη ΝΔ, που επιθυμεί να διευρυνθεί γενικότερα ο χρόνος έρευνας της εξεταστικής μέχρι το 2012.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του διαμηνύει ότι εάν το κυβερνών κόμμα θέλει έρευνα από το 2012, θα πρέπει να συσταθεί και δεύτερη εξεταστική, κάτι όμως που το Μαξίμου έχει ήδη απορρίψει.
Η συζήτηση και λήψη απόφασης από την Ολομέλεια έχει κατατεθεί σύμφωνα με το αναθεωρημένο άρθρο του Συντάγματος που παρέχει τη δυνατότητα και στα κόμματα της μειοψηφίας της σύστασης Εξεταστικών των πραγμάτων Επιτροπών της Βουλής. Για την σύσταση αυτών των Επιτροπών αρκούν 120 και όχι 151 θετικές ψήφοι.
Σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Προέδρων, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των έξι κοινοβουλευτικών ομάδων. Στην συνέχεια θα υπάρξουν τρεις κύκλοι ομιλητών – βουλευτών κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, οι τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και όσων πολιτικών αρχηγών θελήσουν να λάβουν τον λόγο.
Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν η πρόταση έλαβε τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους. Σ’ αυτή την περίπτωση, που θεωρείται βέβαιη, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας θα ανακοινώσει τον αριθμό των μελών της Εξεταστικής, κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων καθώς και την προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών με την υποβολή του πορίσματος στην Ολομέλεια.