Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουσταφά αλ-Καντίμι ανέστειλε τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου μέχρι νεοτέρας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA τη Δευτέρα, μετά την εισβολή διαδηλωτών στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης.
Οι διαδηλωτές είναι υποστηρικτές του «Κινήματος των Σαδριστών» και εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο στη Βαγδάτη, μετά την απόφαση του κληρικού Μοκτάντα Αλ-Σαντρ να εγκαταλείψει την πολιτική.
Από πρόσφατα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απεικονίζονται οι διαδηλωτές να έχουν εισχωρήσει μέσα στους χώρους του Προεδρικού Μεγάρου, αλλά και ένοπλες δυνάμεις της αστυνομίας έχουν κάνει την εμφάνισή τους στους δρόμους της Βαγδάτης και καταστέλλουν τις διαδηλώσεις με ρίψη χημικών.
Η κυβέρνηση του Ιράκ βρίσκεται σε αδιέξοδο από τότε που το κόμμα του κληρικού Μοκτάντα Αλ-Σαντρ κέρδισε το μεγαλύτερο μερίδιο των εδρών στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, αλλά όχι αρκετό για να εξασφαλίσει μια κυβέρνηση πλειοψηφίας. Αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με σιίτες αντιπάλους που υποστηρίζονται από το Ιράν για να σχηματίσει κυβέρνηση συναίνεσης.
Τον Ιούλιο, οι υποστηρικτές του εισέβαλαν στο κοινοβούλιο για να αποτρέψουν τους αντιπάλους του Αλ-Σαντρ από το σχηματισμό κυβέρνησης και οργάνωσαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο για πάνω από τέσσερις εβδομάδες, ενώ ο σχηματισμός του έχει επίσης παραιτηθεί από το κοινοβούλιο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλ-Σαντρ, ο οποίος έχει ζητήσει πρόωρες εκλογές και διάλυση του κοινοβουλίου, ανακοινώνει την αποχώρησή του από την πολιτική — και πολλοί απέρριψαν την τελευταία κίνηση ως άλλη μια μπλόφα για να κερδίσει μεγαλύτερη μόχλευση έναντι των αντιπάλων του εν μέσω επιδείνωσης του αδιεξόδου. Ο κληρικός έχει χρησιμοποιήσει την τακτική και σε προηγούμενες περιπτώσεις, όταν οι πολιτικές εξελίξεις δεν πήγαν με το καλό του.
Αλλά πολλοί ανησυχούν ότι είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι και που θα επηρεάσει το εύθραυστο πολιτικό κλίμα του Ιράκ.