ΑΘΗΝΑ
20:48
|
04.07.2024
Σε ντέρμπι εξελίχθηκε το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών της Βραζιλίας, με την κόντρα Λούλα-Μπολσονάρου να κορυφώνεται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κύριοι υποψήφιοι για την προεδρία της Βραζιλίας συναντήθηκαν την Κυριακή στο πρώτο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών για τις επικείμενες γενικές εκλογές του Οκτωβρίου, το οποίο κατέστη επεισοδιακό καθώς εξαπολύθηκαν κατηγορίες για διαφθορά, αλλά και απειλές κατά της δημοκρατίας.

Ο νυν ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα για τον χειρισμό της κρίσης που επέφερε η πανδημία του COVID-19, όπως και για τις συνεχείς επιθέσεις στο εκλογικό σύστημα της Βραζιλίας, είναι υποψήφιος εναντίον του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έφυγε από την εξουσία έχοντας σπάσει ρεκόρ δημοφιλίας, αλλά καταδικάστηκε για δωροδοκία το 2017. Αν και ο Λούλα δικάστηκε για διαφθορά και καταδικάστηκε σε φυλάκιση το 2018, η δικαστική απόφασή εναντίον του ανατράπηκε λίγο αργότερα.

Στην πρώτη αναμέτρηση μεταξύ του Ζαΐρ Μπολσονάρου και του Λούλα ντα Σίλβα, ο νυν πρόεδρος κατηγόρησε τον πρώην αριστερό πρόεδρο ότι ηγήθηκε της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης της Βραζιλίας, επικαλούμενος το σκάνδαλο με τα υπερτιμημένα συμβόλαια με την κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras, ισχυριζόμενος ότι ο Λούλα άφησε την εξουσία με «χρέος 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Ο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2003 έως το 2010, απάντησε ότι οι κατηγορίες του Μπολσουνάρου είναι ψευδείς, ενώ παρέθεσε τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, την καταπολέμηση της φτώχειας και την ανάπτυξη της οικονομίας επί της προεδρίας του.

«Η χώρα που άφησα είναι μια χώρα που νοσταλγεί, είναι η χώρα της απασχόλησης, όπου οι άνθρωποι είχαν το δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια, με το κεφάλι ψηλά», είπε ο Λούλα. «Αυτή είναι η χώρα που καταστρέφει ο σημερινός πρόεδρος», πρόσθεσε ο υποψήφιος πρόεδρος.

Οι δημοσκοπήσεις αναφέρουν ότι ο Λούλα ντα Σίλβα έχει διψήφια διαφορά έναντι του Μπολσονάρου, ο οποίος έχει επανειλημμένα επιτεθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της Βραζιλίας, εγείροντας φόβους ότι θα μπορούσε να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα εάν ηττηθεί.

Στη συνέχεια, ο υποψήφιος για την τρίτη θέση Σίρο Γκόμες ρωτά τον πρόεδρο Μπολσονάρου πώς θα μπορούσε να κάνει τον γελοίο ισχυρισμό ότι κανείς δεν πεινάει στη Βραζιλία. Ο Μπολσονάρου απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτησή του, αντίθετα επαίνεσε το προσωρινό πρόγραμμα πρόνοιας Auxilio Brasil, το οποίο είπε ότι θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο.

Μερικές από τις πιο σκληρές επικρίσεις που αντιμετώπισε ο Μπολσονάρο στη συζήτηση προήλθαν από δύο γυναίκες μεταξύ των έξι υποψηφίων.

«Έχουμε έναν πρόεδρο που απειλεί τη δημοκρατία. Πρέπει να αλλάξουμε τον πρόεδρο», δήλωσε η γερουσιαστής Σιμόν Τεμπέτ, υποψήφια για το κεντρώο κόμμα Δημοκρατικό Κίνημα της Βραζιλίας, όταν ρωτήθηκε πώς να επιλυθεί η τρέχουσα σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης Μπολσονάρου και του δικαστικού σώματος.

Ο Μπολσονάρου κατηγόρησε το δικαστικό σώμα ότι ξεπέρασε τα όριά του όταν ενέκρινε μια αστυνομική επιχείρηση με στόχο αρκετούς επιχειρηματίες που υποστήριξαν την επανεκλογή του μετά από δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης ότι συζητούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πραξικόπημα σε περίπτωση που ο Μπολσονάρου χάσει τις εκλογές.

Η Τεμπέτ κατηγόρησε την Μπολσονάρο ότι καθυστερεί την αγορά εμβολίων και διαδίδει ψεύτικες ειδήσεις για τον COVID-19, ενώ υποστήριξε ότι εκφοβίστηκε από ορισμένους από τους υπουργούς του κατά τη διάρκεια έρευνας της Γερουσίας σχετικά με την απάντηση της κυβέρνησης στην πανδημία.

«Δεν σε φοβάμαι», είπε η Τεμπέτ, δείχνοντας το δάχτυλό της στον πρόεδρο Μπολσονάρου.

Η δεύτερη ανταλλαγή πυρών μεταξύ Μπολσονάρου και Λούλα ντα Σίλβα ήταν για το θέμα των προνοιακών πληρωμών. Και οι δύο αλληλοκατηγορήθηκαν ότι κατασκευάζουν αριθμούς. Ο Λούλα επισημαίνει ότι ο Μπολσονάρο υπόσχεται να διατηρήσει την τρέχουσα πληρωμή πρόνοιας ύψους 600 Ρεάλ Βραζιλίας ανά μήνα, αλλά δεν την έχει συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2023.

Να σημειωθεί ότι δεν είχαν το δικαίωμα όλοι οι υποψήφιοι να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, με αποτέλεσμα κεντρικά θέματα όπως η εκπαίδευση ή η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, να μείνουν αναπάντητα από τους δύο κεντρικούς υποψηφίους για την προεδρία.

Σε ντέρμπι εξελίχθηκε και η αναμέτρηση Μπολσονάρου, Λούλα ντα Σίλβα με τον Σίρο Γκόμες. Ενώ ο Λούλα ντα Σίλβα απευθύνθηκε με σεβασμό στον τρίτο υποψήφιο, εκφράζοντας την εκτίμησή και τον σεβασμό του, ο Γκόμες τον χαρακτήρισε ως «φίδι» και τον κατηγόρησε για την εκλογή του Μπολσονάρου.

Ως απάντηση, ο Λούλα υπενθύμισε στο κοινό την αθωότητά του, ότι φυλακίστηκε για να τον απομακρύνουν από τις εκλογές και ότι ο Σίρο Γκόμες έφυγε από τη Βραζιλία για το Παρίσι αφού έχασε στον πρώτο γύρο αντί να παραμείνει και να πολεμήσει.

Το ήδη τεταμένο κλίμα που υπήρχε στο πάνελ, πυροδοτήθηκε ακόμα περισσότερο από τον ίδιο τον Ζαΐρ Μπολσονάρου και την προσβλητική στάση που κράτησε τόσο στους υπόλοιπους υποψηφίους, όσο και στους δημοσιογράφους που διεύθυναν το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

Αν και κατά τη διάρκεια της πολιτικής διαμάχης, ο Μπολσονάρου αρνήθηκε πολλές φορές ότι ήταν ενάντια στα δικαιώματα της γυναίκας και είπε ότι οι Βραζιλιάνες τον αγαπούν επειδή υπερασπίζεται την οικογένεια και αντιτίθεται στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, τόσο η συμπεριφορά του απέναντι στις δύο γυναίκες υποψηφίους όσο και στη δημοσιογράφο Βέρα Μαγκαλιές, χαρακτηρίστηκε ως άκρως επιθετική.

Τέλος, ο Μπολσονάρου δεν παρέλειψε να εκφράσει τις αντι-κομμουνιστικές του κορώνες, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του και στον λαό, με την άμεση αποδοκιμασία του υποψηφίου Λούλα ντα Σίλβα.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών στη Βραζιλία θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου με τον δεύτερο γύρο να έχει προγραμματιστεί για τις 30 Οκτωβρίου, εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πτώση της ΝΔ, μάχη για την τέταρτη θέση

Μπάιντεν-Νετανιάχου: Τηλεφωνική επικοινωνία για εκεχειρία και ομήρους στη Γάζα

Πόλεμος με Χεζμπολάχ σημαίνει καταστροφή του Ισραήλ του Νετανιάχου

Πολωνία: Ζητά Έλληνες συνοριαφύλακες να φυλάνε τα σύνορα με την Λευκορωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα