ΑΘΗΝΑ
01:33
|
22.09.2024
Το Γιβραλτάρ μπορεί επίσημα να αυτοαποκαλείται πόλη, 180 χρόνια αφότου του χορηγήθηκε για πρώτη φορά η ιδιότητα από τη βασίλισσα Βικτώρια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Γιβραλτάρ εντάχθηκε τελικά στον επίσημο κατάλογο των βρετανικών πόλεων τη Δευτέρα, μετά από 180 χρόνια κατά τα οποία το καθεστώς του, που του είχε χορηγήσει η βασίλισσα Βικτώρια, είχε παραλειφθεί λόγω διοικητικού λάθους.

Η βρετανική υπερπόντια επικράτεια προσπάθησε να γίνει πόλη νωρίτερα το 2022 ως μέρος των εορτασμών για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά η έρευνα στα Εθνικά Αρχεία έδειξε ότι στην πραγματικότητα είχε λάβει την ιδιότητα της πόλης το 1842.

Η ιδιότητα της πόλης συνδέεται συχνά με την ύπαρξη καθεδρικού ναού, πανεπιστημίου ή μεγάλου πληθυσμού, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για την απονομή της – απονέμεται από τον μονάρχη κατόπιν συμβουλίου με αρμόδιους υπουργούς.

Αποφέρει ελάχιστα υλικά οφέλη, αν και μπορεί συχνά να δώσει ώθηση στις κοινότητες τοποθετώντας τες στον χάρτη και συνήθως αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για τους κατοίκους.

«Είναι εξαιρετικό να βλέπουμε την επίσημη αναγνώριση της πόλης του Γιβραλτάρ, μια τεράστια διάκριση για την πλούσια ιστορία και τον δυναμισμό της», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε πρόσφατη δήλωση.

«Αυτή η επίσημη αναγνώριση επιβεβαιώνει την ειδική θέση του Γιβραλτάρ στα Βασίλεια της Αυτής Μεγαλειότητας και δικαίως υποδηλώνει την υπερηφάνεια που νιώθουν οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ για την κοινότητά τους και τη χαρακτηριστική κληρονομιά τους» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η Ισπανία παραχώρησε το στρατηγικά σημαντικό βραχώδες φυλάκιο στις εκβολές της Μεσογείου Θάλασσας στη Βρετανία το 1713 μετά από πόλεμο, αλλά έχει ζητήσει από καιρό να επιστραφεί. Το 2002, το 99% των ψηφοφόρων στο Γιβραλτάρ απέρριψε την ιδέα να μοιραστεί η Βρετανία κυριαρχία με την Ισπανία.

Το καθεστώς του Γιβραλτάρ και ο τρόπος αστυνόμευσης των συνόρων με την Ισπανία αποτελεί σημείο διαμάχης από την ψηφοφορία της Βρετανίας το 2016 για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έπειτα. Η χερσόνησος αποκλείστηκε από τη συμφωνία αποχώρησης που επιτεύχθηκε μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.

Υπάρχουν άτυπες ρυθμίσεις ενώ οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται για το Γιβραλτάρ, το οποίο υποστήριξε με συντριπτική πλειοψηφία την παραμονή στην ΕΕ στο δημοψήφισμα για το Brexit.

Το Γιβραλτάρ είναι μία από τις πέντε πόλεις που έχουν αναγνωριστεί εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Το Χάμιλτον στις Βερμούδες, η Τζέιμσταουν στην Αγία Ελένη και το Ντάγκλας στη Νήσο του Μαν ήταν ήδη στη λίστα, ενώ το Στάνλεϊ στα Νησιά Φώκλαντ ήταν μεταξύ εκείνων που ονομάστηκαν κατά τη διάρκεια του Ιωβηλαίου φέτος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έξι χρόνια χωρίς τον Ζακ: No Zackie, no peace

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα