Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ ζήτησε την αποκατάσταση των πηγών χρηματοδότησης για την ανάπτυξη στο Αφγανιστάν που πάγωσαν με την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, προειδοποιώντας ότι έξι εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από λιμό.
Ο Μάρτιν Γκρίφιθς ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι το Αφγανιστάν βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πολύπλευρή κρίση –ανθρωπιστική, κλιματική, επισιτιστική και οικονομική– και ότι απαιτούνται άμεσα 770 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν τους Αφγανούς να επιβιώσουν τον ερχόμενο χειμώνα.
Οι συγκρούσεις, η φτώχεια, τα κλιματικά σοκ και η επισιτιστική ανασφάλεια αποτελούν εδώ και πολύ καιρό μια θλιβερή πραγματικότητα στο Αφγανιστάν, αλλά αυτό που κάνει την τρέχουσα κατάσταση τόσο κρίσιμη είναι η διακοπή της αναπτυξιακής βοήθειας συμπλήρωσε.
«Η φτώχεια βαθαίνει, ο πληθυσμός εξακολουθεί να αυξάνεται και οι de facto αρχές δεν έχουν προϋπολογισμό για να επενδύσουν στο μέλλον τους. Είναι σαφές για εμάς ότι κάποια αναπτυξιακή υποστήριξη πρέπει να ξαναρχίσει», ανέφερε ο Γκρίφιθς.
Περισσότεροι από τους μισούς από τα 39 εκατομμύρια κατοίκους του Αφγανιστάν χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και έξι εκατομμύρια κινδυνεύουν από λιμό. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά υπολογίζεται ότι πάσχουν από την πιο σοβαρή, απειλητική για τη ζωή μορφή υποσιτισμού και θα μπορούσαν να πεθάνουν χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.
«Οι de facto αρχές του Αφγανιστάν πρέπει επίσης να κάνουν το καθήκον τους. Η γραφειοκρατία και οι δύσκολες διαδικασίες επιβραδύνουν την ανθρωπιστική βοήθεια την ώρα που είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Οι γυναίκες εργαζόμενες στην ανθρωπιστική βοήθεια… πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται ανεμπόδιστα και με ασφάλεια. Και πρέπει να επιτρέπεται στα κορίτσια να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους», υπογράμμισε.
Οι Ταλιμπάν δεν έχουν αναγνωριστεί επίσημα από καμία ξένη κυβέρνηση και εξακολουθούν να υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τις οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας εμποδίζουν τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη χώρα.
Με περισσότερο από το 70% των Αφγανών να ζουν σε αγροτικές περιοχές, ο Γκρίφιθς προειδοποίησε ότι εάν η γεωργία και η κτηνοτροφική παραγωγή δεν προστατευθούν «εκατομμύρια ζωές και τα προς το ζην θα κινδυνεύσουν και η ικανότητα της χώρας να παράγει τρόφιμα θα τεθεί εν αμφιβόλω». «Οι συνέπειες της αδράνειας τόσο στο ανθρωπιστικό όσο και στο αναπτυξιακό μέτωπο θα είναι καταστροφικές και δύσκολο να αντιστραφούν», προειδοποίησε.
Δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών του Αφγανιστάν, που διατηρούνται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν επίσης παγώσει από ξένες κυβερνήσεις για να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν. Η Ρωσία, η οποία συγκάλεσε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την παραμονή της πρώτης επετείου της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, και η Κίνα ζήτησαν να αποδεσμευτούν αυτά τα κονδύλια.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι εγκατέλειψαν τους Αφγανούς μόνους να αντιμετωπίσουν «την καταστροφή, τη φτώχεια, την τρομοκρατία και την πείνα». «Αντί να αναγνωρίσουν τα δικά τους λάθη και να υποστηρίξουν την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης χώρας», είπε, «μπλόκαραν τους οικονομικούς πόρους του Αφγανιστάν και αποσύνδεσαν την κεντρική του τράπεζα από το SWIFT, το κυρίαρχο σύστημα για τις παγκόσμιες οικονομικές συναλλαγές».
Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι «αποφεύγουν την ευθύνη και εγκαταλείπουν τον αφγανικό λαό» και επιβάλλουν «πολιτική απομόνωση και αποκλεισμό».
Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε: «Καμία χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά τον περιορισμό της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν δεν θα έδινε στους Ταλιμπάν άμεση, άνευ όρων πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων».
Πηγή: Al Jazeera