ΑΘΗΝΑ
10:19
|
03.05.2024
Η εκστρατεία του Ράιαν αποτελεί τροχιοδεικτικό της πορείας των Δημοκρατικών ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη 19η περιφέρεια της Νέας Υόρκης ο Δημοκρατικός Πατ Ράιαν κέρδισε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Μαρκ Μολινάρο στις πρόωρες εκλογές της 23ης Αυγούστου, οι οποίες προκυρήχθηκαν στο περιθώριο της παραίτησης του πρώην βουλευτή Αντόνιο Ντελγκάδο, με τον τελευταίο να αναλαμβάνει χρέη αναπληρωτή κυβερνήτη της ομώνυμης πολιτείας.

Η εκ πρώτης όψες ως αδιάφορη είδηση, που δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της τάσης που θέλει τους Δημοκρατικούς υποψηφίους να επικρατούν περισσότερο ή λιγότερο άνετα στα μεγάλα αστικά κέντρα, αξίζει μεγαλύτερης εμβάθυνσης ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου. Πρώτον, γιατί η συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια αποτελεί εξαίρεση κι όχι κανόνα για τη Νέα Υόρκη, καθώς από το 1996 ταυτίζεται πλειοψηφικά με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, κάτι που την καθιστά πραγματικό τροχιοδεικτικό των εξελίξεων (swing district θα έλεγαν κάποιοι). Δεύτερον, γιατί η εκστρατεία του Ράιαν κινήθηκε μονοθεματικά γύρω από ένα θέμα που αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του Δημοκρατικού Κόμματος στην επερχόμενη εκλογική μάχη: το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ράιαν vs Μολινάρο

Ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει την ιστορική απόφαση της υπόθεσης Roe VS Wade, καταργώντας το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, το επιτελείο του Ράιαν κυκλοφόρησε το πρώτο διαφημιστικό κλιπ που εστίαζε αφενός στην στρατιωτική του καριέρα και αφετέρου στο δικαίωμα της πρόσβασης στην άμβλωση. «Η επιλογή [σ.σ. στην άμβλωση] είναι στην κάλπη», ήταν το εύληπτο μήνυμα που κυριάρχησε στις διαφημιστικές και οδικές διαφημίσεις του Δημοκρατικού πολιτικού.

Παρότι ο Μολινάρο δεν υιοθέτησε ακραία συντηρητικές θέσεις στο ζήτημα και υποστήριξε το ελεύθερο δικαίωμα στην άμβλωση για μια σειρά περιπτώσεων (αιμομιξία, βιασμός, απειλή υγείας της μητέρας), η αντίσταση του στη διάθεση πόρων από προγράμματα του Medicaid για τη χρηματοδότηση των αμβλώσεων και οι στενές επαφές του με την ταυτισμένη με την προεδρία Τραμπ βουλευτή Ελίζ Στεφανίκ τον μετέτρεψαν σε εύκολη λεία σε ό,τι αφορά τη «μάχη του κέντρου».

Αμβλώσεις, Τραμπ, λεφτά

Η επικράτηση Ράιαν έρχεται στο περιθώριο δύο νομοθετημάτων που έρχονται να αμβλύνουν –μέχρι ενός βαθμού- τη δυσαρέσκεια που επικρατούσε μέχρι πρόσφατα στις τάξεις του Δημοκρατικού Κόμματος ως προς την εφαρμογή της φιλόδοξης επενδυτικής και κοινωνικής ατζέντας της προεδρίας Μπάιντεν. Το πρώτο αφορούσε την ψήφιση ενός πακέτου ύψους 430 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη μείωση στις τιμές ορισμένων φαρμάκων και τη θέσπιση ελάχιστου εταιρικού φορολογικού συντελεστή. Το δεύτερο τη διαγραφή 10.000 δολαρίων ανά φοιτητικό δάνειο για όσους το εισόδημα δεν ξεπερνά τα 125.000 δολάρια σε ετήσια βάση.

Έχει προηγηθεί παράλληλα η κατάσχεση εκατοντάδων διαβαθμισμένων από την έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, σε μια κίνηση που από το επιτελείο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και του στενού πυρήνα των υποστηρικτών του ερμηνεύτηκε ως «κυνήγι μαγισσών». Πέραν του νομικού σκέλους, η επαναφορά στον δημόσιο διάλογο του ονόματος Τραμπ φαίνεται να  εξυπηρετεί στην παρούσα φάση περισσότερο το κόμμα του Τζο Μπάιντεν, καθώς η ανάσχεση της επανεμφάνισης του τραμπισμού ως πολιτικό ρεύμα λειτουργεί ενοποιητικά για τους «μπλε». Έτσι, παρότι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την κόπωση των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων από τον παράγοντα Τραμπ και την ανάδειξη σε νέου αστέρα εντός του συντηρητικού στρατοπέδου τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, ο αντιτραμπισμός δείχνει να παραμένει μια από τις τρείς συγκολλητικές ουσίες ενός Δημοκρατικού Κόμματος που την περασμένη διετία ταλανίστηκε από εντάσεις μεταξύ της αριστερής και της δεξιάς του πτέρυγας.

To τρίπτυχο λεφτά-αμβλώσεις- Τραμπ δείχνει το μοντέλο επί του οποίου θα κινηθεί η παράταξη του Τζο Μπάιντεν στην απόπειρά της να ανασυντάξει το «στράτευμα» και να δώσει κίνητρο στους μετριοπαθείς εκλογείς να προσέλθουν στις κάλπες. Πρόκειται όμως για ένα πλάνο που προϋποθέτει ότι το δυσεπίλυτο εμπόδιο του πληθωρισμού θα «αποσυρθεί» από την επικαιρότητα το ερχόμενο δίμηνο. Γεγονός που δείχνει αδιανόητο επί του παρόντος και θα μας απασχολήσει αρκετά το επόμενο διάστημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα