Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να αναπτύξει και να παράγει μαζικά έναν κατευθυνόμενο πύραυλο κρουζ και έναν βαλλιστικό πύραυλο υψηλής ταχύτητας, καθώς επιδιώκει τη δυνατότητα να χτυπήσει πιο μακρινούς στόχους ως μέρος μιας στρατιωτικής επέκτασης με στόχο την αντιμετώπιση απειλών από την Κίνα και τη Ρωσία.
Το σχέδιο για τους πυραύλους που παρουσιάστηκε στο ετήσιο αίτημα προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας της χώρας αντιπροσωπεύει σαφή απόκλιση από το όριο εμβέλειας που ισχύει για τις συνταγματικά περιορισμένες Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας, που σήμαινε ότι μπορούσαν να αναπτύξουν μόνο πυραύλους με βεληνεκές μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων.
«Η Κίνα συνεχίζει να απειλεί να χρησιμοποιήσει βία για να αλλάξει μονομερώς το status quo και εμβαθύνει τη συμμαχία της με τη Ρωσία», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο αίτημά του για τον προϋπολογισμό. «Ασκεί επίσης πίεση γύρω από την Ταϊβάν με υποτιθέμενες στρατιωτικές ασκήσεις και δεν έχει αποκηρύξει τη χρήση στρατιωτικής βίας ως τρόπο να ενώσει την Ταϊβάν με την υπόλοιπη Κίνα», σύμφωνα με το αίτημα, το οποίο αναφέρει επίσης τη Βόρεια Κορέα ως απειλή για την Ιαπωνία.
Το αίτημα του προϋπολογισμού αφορά τη χρηματοδότηση για τη μαζική παραγωγή κατευθυνόμενων πυραύλων κρουζ εδάφους, μιας έκδοσης του πυραύλου Τύπου 12, ο οποίος έχει σχεδιαστεί από τη Mitsubishi και χρησιμοποιείται ήδη για να πλήξει πλοία, με εκτεταμένο βαληνεκές, και ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου υψηλής ταχύτητας ικανού να πλήξει επίγειους στόχους. Το υπουργείο αναζητά επίσης χρήματα για την ανάπτυξη άλλων βλημάτων, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών κεφαλών.
Το υπουργείο δεν διευκρίνησε το βεληνεκές των προτεινόμενων όπλων, ούτε ανέφερε πόσα σχεδιάζει να παράξει, αλλά είναι πιθανό να μπορούσαν να φτάσουν σε στόχους στην ηπειρωτική Κίνα εάν αναπτυχθούν κατά μήκος της νοτιοδυτικής αλυσίδας νησιών της Ιαπωνίας στην Οκινάουα.
Η Ιαπωνία έχει ήδη παραγγείλει πυραύλους που εκτοξεύονται από αέρος, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων JSM που κατασκευάζονται από τη νορβηγική εταιρεία Kongsberg, και των πυραύλων JASSM της αμερικανικής Lockheed Martin με βεληνεκές έως και 1.000 χιλιόμετρα.
Το υπουργείο ζήτησε αύξηση των δαπανών κατά 3,6% στα 5,6 τρισεκατομμύρια γιεν (39,74 δισεκατομμύρια ευρώ) για το έτος που αρχίζει την 1η Απριλίου, ωστόσο δήλωσε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί αφού υπολογιστεί το κόστος των νέων προγραμμάτων προμηθειών.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φούμιο Κίσιντα θα εγκρίνει αυτό το αυξημένο αίτημα στο τέλος του έτους, όταν θα αποκαλύψει επίσης μια σημαντική αναθεώρηση της αμυντικής στρατηγικής και ένα νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο στρατιωτικής συσσώρευσης.
Ο Κισίντα, ο οποίος έχει περιγράψει την ασφάλεια στην Ανατολική Ασία ως «εύθραυστη» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει υποσχεθεί να αυξήσει «σημαντικά» τις αμυντικές δαπάνες για να προετοιμάσει την Ιαπωνία για περιφερειακές συγκρούσεις.
Το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του στο προεκλογικό του μανιφέστο στην άνω βουλή τον Ιούλιο υποσχέθηκε να διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε διάστημα πέντε ετών, κάτι που θα έκανε την Ιαπωνία τον τρίτο μεγαλύτερο στρατιωτικό δαπανητή στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Εκτός από την αύξηση των αποθεμάτων πυραύλων και άλλων πυρομαχικών, ο στρατός της Ιαπωνίας θέλει να αναπτύξει τις κυβερνοάμυνές του, τις δυνατότητες ηλεκτρομαγνητικού πολέμου και τη διαστημική παρουσία του.