ΑΘΗΝΑ
19:39
|
06.05.2024
Σοβαρές αντιρρήσεις για τη διαδικασία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θέμα «αυτοπροστασίας της διαδικασίας» έθεσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας, κατά τη χθεσινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, η οποία εξέτασε την οργάνωση της αυριανής απόρρητης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Όπως ανέφερε ο κ. Τασούλας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ζήτησε από τους εκπροσώπους κομμάτων να βοηθήσουν να μην έχουμε φαινόμενα απευθείας μετάδοσης της απόρρητης διαδικασίας.

Για τη διαδικασία καθ΄ εαυτή, ο κ. Τασούλας είπε ότι πρόκειται για ακρόαση (των προσκεκλημένων) η οποία ουσιαστικά αποτελεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και ότι η Επιτροπή δεν λειτουργεί ως εισαγγελέας Πρωτοδικών. Σημείωσε επίσης ότι τα υπό ακρόαση πρόσωπα θα εισέλθουν όλοι μαζί στην κλειστή συνεδρίαση και ότι θα μιλήσουν/ερωτηθούν με τη σειρά τους.

Στην πρόταση κομμάτων της αντιπολίτευσης να δημοσιευθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης, χωρίς όσα στοιχεία αφορούν στην εθνική ασφάλεια και την άμυνα, ο κ. Τασούλας είπε ότι από τον κανονισμό προβλέπεται μόνο η έκδοση ενός πορίσματος, δηλαδή ενός συμφωνηθέντος κειμένου εν είδει συμπερασμάτων. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος, ωστόσο (η συμφωνία σε ένα τέτοιο πόρισμα) αποτελεί «εντυπωσιακή πρόκληση» είπε ο κ. Τασούλας.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι υπήρξε υπόδειξη προς τους βουλευτές, να μην πάρουν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα, εντός της αίθουσας συνεδρίασης της επιτροπής.

Σημειώνεται ότι προσκλήσεις για την αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχουν απευθυνθεί στους:

– Χρήστο Ράμμο, πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας,
– Γρηγόριο Δημητριάδη, τέως γενικό γραμματέα Πρωθυπουργού,
– Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, εποπτεύουσα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών,
– Παναγιώτη Κοντολέοντα, τέως Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),
– Θεμιστοκλή Δεμίρη, διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),
– Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών,
– Θεόδωρο Δραβίλλα, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), και
– Ιωάννη Ρουμπάτη, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).

Έχει επίσης προσκληθεί να παραστεί, ο υπουργό Επικρατείας, Γεώργιος Γεραπετρίτης

Αντιρρήσεις από την αντιπολίτευση για τη διαδικασία

Αντιρρήσεις για την οργάνωση της αυριανής συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία έχουν προσκληθεί εννέα πρόσωπα, που σχετίζονται με το θέμα των παρακολουθήσεων, εξέφρασαν εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά τη σημερινή διάσκεψη των προέδρων.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για απόπειρα υποβάθμισης του κοινοβουλευτισμού και για πρόθεση της πλειοψηφίας να υπονομεύσει την αυριανή συνεδρίαση. Όπως είπε, ενώ όλα τα κόμματα ζήτησαν να κληθούν κατά μόνας και να τοποθετηθούν όσοι έχουν προσκληθεί, ή έστω να υπάρχουν δύο ενότητες, μια για αυτούς που εμπλέκονται στο παρόν σκάνδαλο υποκλοπής των Ανδρουλάκη, Κουκάκη, δηλαδή το μεγάλο σκάνδαλο του predator, και μία όλοι οι άλλοι, των προηγούμενων κοινοβουλευτικών περιόδων, η πλειοψηφία φαίνεται να επιδιώκει μια διαδικασία μπάχαλο, όπου εννιά άνθρωποι θα είναι εξαρχής στην ίδια συνεδρίαση, απέναντί στους οποίους θα υποβληθούν ερωτήσεις ομαδόν από τους παρόντες της επιτροπής Θεσμών.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτονόητο ότι αυτό που επιδιώκει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι να αποφύγει τον έλεγχο της αλήθειας, να μην επιτρέψει να υπάρχει ουσιαστική έρευνα και συζήτηση.

Ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε επίσης τη γνώμη ότι το θέμα του απορρήτου των συνεδριάσεων προβλήθηκε για λόγους αντιπερισπασμού. Εμείς είπαμε, προφανώς να τηρηθεί η μυστικότητα στον βαθμό που προστατεύει την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά μυστικά, αλλά δεν μπορεί να είναι άλλοθι και αντικείμενο χειραγώγησης, αυτή η πρόβλεψη του κανονισμού από την πλειοψηφία, ούτως ώστε, με επιλεκτικές διαρροές, να διαστρεβλώνεται το τι ειπώθηκε. Σημείωσε, δε, την πρόταση του κόμματος του, για διαμόρφωση ενός πορίσματος, που θα δημοσιοποιηθεί, με βάση τα πρακτικά της συνεδρίασης. «Εφόσον υπάρχουν στοιχεία στα πρακτικά, που ανάγονται σε θέματα εθνικής ασφάλειας ή εθνικού απορρήτου, αυτά προφανώς να παραλείπονται, όλα όμως τα υπόλοιπα να είναι στο φως» είπε και σημείωσε: «Ακόμα και αυτή η πρότασή μας απορρίφθηκε διότι η πλειοψηφία δεν ενδιαφέραται για τη αλήθεια. Εμείς αυτά τα θέματα θα τα θέσουμε και στην αυριανή επιτροπή Θεσμών και ένα είναι σίγουρο: Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να αποδράσει».

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι τα ζητήματα των υποκλοπών είναι πολύ σοβαρές υποθέσεις, ότι σχετίζονται άμεσα με τον λαό και τα δικαιώματά του, και γι’ αυτόν τον λόγο «δεν μπορεί η όποια διερεύνηση να γίνεται εν κρυπτώ, πολύ, δε, περισσότερο να υπάρχουν επιλεκτικές διαρροές για τη δημιουργία εντυπώσεων».

Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι το ΚΚΕ ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συζητήσεων προσθέτοντας πως σε θέματα που μπορεί να είναι απόρρητα και σχετίζονται με την άμυνα, τότε πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση το θέμα της μη δημοσιοποίησης τους. Όσο για τη σύσταση προς τα μέλη της επιτροπής, να μην φέρουν τα κινητά τους στη συνεδρίαση, είπε ότι «είναι ψευτοδίλλημα»: Αυτό που προστατεύει τον καθένα, είναι η πλήρης δημοσιότητα και η έρευνα επί της ουσίας της υπόθεσης αυτής είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη είπε ότι το κόμμα της ζήτησε να βγουν όλα στο φως, «αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τα θεσμικά όργανα, και με απόλυτα θεσμικό τρόπο». «Σήμερα», προσέθεσε, «η πλειοψηφία πρότεινε η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ομαδοποιήσει όλους όσοι προσέλθουν, και να τους ακούσουμε όλους μαζί». «Αυτό οδηγεί στον απόλυτο ευτελισμό της διαδικασίας» τόνισε η κα Λιακούλη.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Να διαβιβαστεί άμεσα στην Επιτροπή το σύνολο του φακέλου της ΕΥΠ

Τέλος, να διαβιβαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το σύνολο του φακέλου της ΕΥΠ και όλων των πληροφοριών που αφορούν στην παρακολούθηση του προσωπικού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και που οδήγησαν στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του, ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάση Μπούρα.

Στην επιστολή τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Μιχάλη Κατρίνη, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών, στην οποία έχουν κληθεί σε ακρόαση όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ζητούν η διαβίβαση του φακέλου να γίνει άμεσα και επισημαίνουν ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, έχει διατυπώσει το συγκεκριμένο αίτημα, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το ζήτημα.

«Είναι επιτακτικό να τεθεί στη διάθεση των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όσο και στις αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές, κάθε χρήσιμη πληροφορία για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης», σημειώνουν οι βουλευτές στην επιστολή τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Η Ουκρανία ρισκάρει να χάσει πόλη-κλειδί πριν το καλοκαίρι

Χαβιέρ Μιλέι: Το ζήτημα των Φόκλαντς θα κρατήσει για δεκαετίες. Καμιά σύγκρουση με Βρετανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα