ΑΘΗΝΑ
00:54
|
02.02.2023
Το ΔΝΤ θα δανείσει στην χώρα που ταράσσεται από οικονομική και πολιτική κρίση, 2,9 δις δολάρια, ενώ προβλέπονται και μέτρα λιτότητας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σρι Λάνκα κατέληξε σε μια προκαταρκτική συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για ένα δάνειο περίπου 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο παγκόσμιος δανειστής την Πέμπτη, καθώς η χώρα αναζητά διέξοδο από τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Η συμφωνία, υπόκειται σε έγκριση από τη διοίκηση του ΔΝΤ και το εκτελεστικό του συμβούλιο και εξαρτάται από τις αρχές της Σρι Λάνκα να ακολουθήσουν τα προηγουμένως συμφωνηθέντα μέτρα.

«Αυτή η συμφωνία είναι μόνο η αρχή ενός μεγάλου δρόμου που έχει μπροστά της η Σρι Λάνκα για να βγει από την κρίση», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ Πίτερ Μπρόιερ σε δημοσιογράφους στο Κολόμπο.

«Οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και θα είναι σημαντικό να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο με αποφασιστικότητα» πρόσθεσε.

Οι όροι του ΔΝΤ για το δάνειο περιλαμβάνουν επίσης τη λήψη εγγυήσεων χρηματοδότησης από τους επίσημους πιστωτές της Σρι Λάνκα και τις προσπάθειες της χώρας να καταλήξει σε συμφωνία με ιδιώτες πιστωτές.

Το πρόγραμμά του, το οποίο εκτείνεται σε τέσσερα χρόνια, θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των κρατικών εσόδων, την ενθάρρυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, τη θέσπιση νέων τιμών για τα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια, την αύξηση των κοινωνικών δαπανών, την ενίσχυση της αυτονομίας της κεντρικής τράπεζας και την ανοικοδόμηση των εξαντλημένων συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Τα αποθεματικά της χώρας ανήλθαν σε 1,82 δισ. كازينو العرب 888 δολάρια τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

«Ξεκινώντας από ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα εσόδων στον κόσμο, το πρόγραμμα θα εφαρμόσει σημαντικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τη βελτίωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τον εταιρικό φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ», ανέφερε η δήλωση.

Το πρόγραμμα στοχεύει να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ έως το 2024, ενώ μόλις εγκριθεί το πακέτο του ΔΝΤ, η Σρι Λάνκα είναι επίσης πιθανό να λάβει περαιτέρω οικονομική υποστήριξη από άλλους πολυμερείς πιστωτές.

Αν και οι προϋπολογισμοί πρόνοιας για τους φτωχότερους της Σρι Λάνκα θα προστατευθούν, ο Ουντίσαν Τζόνας, επικεφαλής στρατηγικής στην επενδυτική τράπεζα CAL Group της Σρι Λάνκα, αναμένει σημαντικά μέτρα λιτότητας και περικοπές θέσεων εργασίας σε ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις.

«Η ιδιωτικοποίηση είναι στα χαρτιά», είπε, «και νομίζω ότι θα γίνει πιθανότατα τον επόμενο χρόνο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αφιέρωμα στον Παύλο Σιδηρόπουλο

Διήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στον «πρίγκιπα» της ελληνικής ροκ μουσικής, Παύλο Σιδηρόπουλο, θα πραγματοποιηθεί στον Χώρο 2510 στα Εξάρχεια στις 4/2-5/2/2023.
ΣΥΝΑΦΗ

Προσφυγή ΕΣΗΕΑ στον Δικηγορικό Σύλλογο κατά του Κούγια

Λυπηρή η στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι του Ισραήλ, λέει ο πρώην πρέσβης της Παλαιστίνης

Βίντεο τουρκικής απόπειρας εμβολισμού ελληνικού περιπολικού στο Φαρμακονήσι

Ξεκινούν οι εργασίες αγωγού Βουλγαρίας-Σερβίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα