ΑΘΗΝΑ
16:43
|
20.09.2024
Στρατοδικείο καταδίκασε την πρώην ηγέτιδα της Μιανμάρ σε τρία ακόμα έτη φυλάκισης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στρατοδικείο στη Μιανμάρ καταδίκασε την Αούνγκ Σαν Σου Κι σε τρία ακόμα έτη φυλάκισης για κατηγορίες εκλογικής απάτης, όπως δήλωσαν στο βρετανικό δίκτυο BBC οι συνήγοροι της πρώην ηγέτιδας.

Η 76χρονη Σου Κι – βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 1991 – έχει μέχρι στιγμής καταδικαστεί σε 20 χρόνια φυλάκισης για 11 κατηγορίες ενώ εκκρεμούν κι άλλες διώξεις σε βάρος της. Η ίδια αρνείται όλες τις σε βάρος της κατηγορίες ενώ διεθνείς οργανώσεις για την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων καταδικάζουν και καταγγέλλουν τις ακροαματικές διαδικασίες ως πολιτικά υποκινούμενες από το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ.

Σε περίπτωση που η Αούνγκ Σαν Σου Κι κριθεί ένοχη σε όλες τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με φυλάκιση σχεδόν 200 ετών.   

Η πρώην ντε φάκτο ηγέτιδα της Μιανμάρ παραμένει εδώ και ένα χρόνο σε κατ’ οίκον περιορισμό στην πρωτεύουσα της χώρας, Νάι Πι Τάου. Οι δίκες της διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Το στρατιωτικό καθεστώς έχει απαγορεύσει την πρόσβαση κοινού και δημοσιογράφων στη δικαστική αίθουσα. Παράλληλα, η χούντα έχει αφαιρέσει από τους συνηγόρους της το δικαίωμα να κάνουν δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης.

Το στρατοδικείο έκρινε την Αούνγκ Σαν Σου Κι ένοχη για εκλογική απάτη στις γενιές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, τις οποίες είχε κερδίσει με μεγάλη διαφορά το κόμμα της, Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (NLD).

Ο στρατός ανήλθε στην εξουσία με πραξικόπημα πριν από έναν χρόνο κατηγορώντας την εκλεγμένη κυβέρνηση για εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς παρατηρητές είχαν κρίνει το αποτέλεσμα «αντιπροσωπευτικό της λαϊκής βούλησης».

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν την άμεση αποφυλάκιση της Αούνγκ Σαν Σου Κι και κάνουν λόγο για «δίκες παρωδίες» από το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.

Στις αρχές του Αυγούστου η χούντα παρέτεινε για έξι επιπλέον μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη Μιανμάρ αφότου έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021. Η στρατιωτική χούντα, η οποία κατηγορείται συχνά για φρικαλεότητες, συνεχίζει την αιματηρή καταστολή των αντιπάλων της, στην οποία έχουν σκοτωθεί πάνω από 2.000 πολίτες και έχουν συλληφθεί πάνω από 15.000, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ (upd)

Αναβάλλεται για λίγο η επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ

Ζαχάροβα: Θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης τα ουκρανικά κέντρα κράτησης στο Κουρσκ

Νεκρός 23χρονος που υπηρετούσε σε θέρετρο της Αεροπορίας στην Πιερία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα