ΑΘΗΝΑ
03:38
|
08.05.2024
Ως έδρα του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ υποχρεούνται να επιτρέπουν σε ξένους διπλωμάτες την πρόσβαση στον οργανισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία έχει ζητήσει 56 βίζες από τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να επιτραπεί στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και την αντιπροσωπεία του να ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για την ετήσια συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αυτόν τον μήνα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμία.

Σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, χαρακτήρισε το γεγονός «ανησυχητικό» καθώς τους τελευταίους μήνες η Ουάσινγκτον «αρνείται συνεχώς να χορηγήσει βίζες εισόδου» σε αρκετούς Ρώσους αντιπροσώπους για άλλες εκδηλώσεις του ΟΗΕ.

Ο Νεμπένζια ανέφερε επίσης ότι οι απαραίτητες αιτήσεις έχουν ήδη υποβληθεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα, και ζήτησε από τον Γκουτέρες να «τονίσει για άλλη μια φορά στις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών ότι πρέπει να εκδώσουν αμέσως τις αιτούμενες βίζες για όλους τους Ρώσους αντιπροσώπους και συνοδούς, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων δημοσιογράφων».

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις υποχρεώσεις τους ως χώρα υποδοχής του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι τα αρχεία βίζας είναι εμπιστευτικά σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, οπότε δεν μπορούν να σχολιάσουν μεμονωμένες περιπτώσεις.

Όπως ορίζει η «συμφωνία έδρας» του ΟΗΕ του 1947, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποχρεούνται να επιτρέπουν σε ξένους διπλωμάτες την πρόσβαση στον οργανισμό . Ωστόσο η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι μπορεί να αρνηθεί τις βίζες για λόγους «ασφάλειας, τρομοκρατίας και εξωτερικής πολιτικής».

«Επεξεργαζόμαστε εκατοντάδες βίζες κάθε χρόνο για αντιπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε εκδηλώσεις του ΟΗΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται όσο το δυνατόν νωρίτερα για να διασφαλιστεί η έγκαιρη επεξεργασία.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό λόγω των αδικαιολόγητων ενεργειών της Ρωσίας εναντίον της πρεσβείας μας στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαστικής απόλυσης του προσωπικού», ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος, «οι οποίες έχουν περιορίσει σοβαρά τη στελέχωσή μας και ως εκ τούτου την ικανότητά μας να επεξεργαζόμαστε βίζες».

Ο Γκουτέρες και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ βρίσκονται σε στενή επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία για τις βίζες, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Έρι Κανέκο. «Συνεργαζόμαστε προληπτικά με την Αποστολή των ΗΠΑ για τις βίζες… και είμαστε σε επαφή με την Αποστολή για συγκεκριμένες περιπτώσεις που υποπίπτουν στην αντίληψή μας. Το κάνουμε σε αυτή την περίπτωση», ανέφερε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απαγορεύσει εδώ και καιρό στους Ρώσους διπλωμάτες του ΟΗΕ και στις ρωσικές αντιπροσωπείες να ταξιδεύουν περισσότερα από 40 χιλιόμετρα από τη Νέα Υόρκη χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Ουάσινγκτον.

Τον Φεβρουάριο, η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στον Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας τον ότι είναι «άμεσα υπεύθυνος για την απρόκλητη και παράνομη περαιτέρω εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία». Οι κυρώσεις παγώνουν τυχόν περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να διαθέτει ο Λαβρόφ στις Ηνωμένες Πολιτείες και γενικά εμποδίζουν τους Αμερικανούς να συναλλαγούν μαζί του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα