Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ, σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα, ιδιωτικής συλλογής εκατόν εξήντα μίας (161) αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, ευρισκόμενης στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης».
Με το σχέδιο νόμου κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου η συμφωνία που υπεγράφη την 21η Ιουλίου 2022 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, του εδρεύοντος στην Αθήνα νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης», του εδρεύοντος στην Νέα Υόρκη νομικού προσώπου με την επωνυμία «Μetropolitan Museum of Art» (Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης) και του εδρεύοντος στην Πολιτεία του Ντελαγουέρ των Η.Π.Α. νομικού προσώπου με την επωνυμία «Hellenic Ancient Culture Institute» (Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού).
Η συμφωνία αφορά στην επιστροφή στην Ελλάδα ιδιωτικής συλλογής εκατόν εξήντα μίας (161) αρχαιοτήτων του κυκλαδικού πολιτισμού, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής και άλλων τέχνεργων του κυκλαδικού πολιτισμού στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.
Η συμφωνία εισάγεται για κύρωση με νομοθετική πράξη, καθώς το αντικείμενό της αφορά σε ζητήματα επιστροφής, έκθεσης και δανεισμού αρχαιοτήτων υπό συνθήκες διαφορετικές από τις γενικές και οριζόντιες συνθήκες που προβλέπονται στον αρχαιολογικό νόμο.
Με την κατάρτιση της συναφθείσας σύμβασης:
- Το ελληνικό δημόσιο έχει καταστεί, μετά την κατάρτιση των αναφερομένων συμφωνιών, αποκλειστικός ιδιοκτήτης και νομέας της Συλλογής.
- Το υπουργείο, ως εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου, εγκρίνει την κατοχή, έκθεση και επιστροφή της Συλλογής από το ΜΕΤ με μέριμνα και δαπάνη του τελευταίου.
- Προβλέπεται η δυνατότητα του Ελληνικού Κράτους σύναψης με το ΜΕΤ συμφωνίας δανεισμού της Συλλογής από την 1η Ιανουαρίου 2049 και για διάστημα έως 25 έτη.
- Σε περίπτωση μη άσκησης της ως άνω δυνατότητας, προβλέπεται η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, με ίση δαπάνη του Ελληνικού Κράτους και του Κυκλαδικού Μουσείου, για τη μόνιμη έκθεσή τους σε μουσεία της Ελλάδας.
ΣΕΑ κατά υπουργείου Πολιτισμού
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με πρόσφατη ανακοίνωσή του κατηγορεί το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για «ενέργειες που νομιμοποιούν την αρχαιοκαπηλία και παρουσιάζουν ως ‘επαναπατρισμό’ την διά της πλαγίας οδού εξαγωγή αρχαιοτήτων», συγκεκριμένα 161 αντικειμένων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, προϊόντα λαθρανασκαφών από την Ελλάδα, τα οποία βρίσκονταν στην κατοχή ιδιώτη συλλέκτη με έδρα τις ΗΠΑ, και καλεί «την κυβέρνηση να μην καταθέσει αυτό το σχέδιο νόμου και την ελληνική Βουλή να μην δεχτεί να συμπράξει σε μια τέτοιας μορφής απεμπόληση δικαιωμάτων του ελληνικού λαού στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου: