ΑΘΗΝΑ
23:55
|
24.04.2024
Υπαρξιακό... χαρακτήρα για εργαζόμενους και συνδικάτα έχουν οι κινητοποιήσεις με αφετηρία τα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπαρξιακό… χαρακτήρα για εργαζόμενους και συνδικάτα έχουν οι κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα με αφετηρία τα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Την ώρα που τα νοικοκυριά συνθλίβονται υπό το βάρος των ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες, με την κυβέρνηση να μοιράζει φιλοδωρήματα και.. συμπάθεια και τους εργοδότες να ξηλώνουν σταθερά το πουλόβερ των εργασιακών σχέσεων, τα συνδικάτα βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να μετατραπούν σε… φυσιολατρικούς συλλόγους!

Το υπουργείο Εργασίας, εξέδωσε εγκύκλιο για την υποχρεωτική ηλεκτρονική καταγραφή των συνδικάτων και των μελών τους.

Προφανώς, εκτός από το να… ακούει, η κυβέρνηση θέλει και να… βλέπει (κακεντρέχειες).

Έτσι, εργαζόμενοι και συνδικάτα, κινδυνεύουν να βρεθούν -κυριολεκτικά- τυλιγμένοι σε μια κόλλα χαρτί.

Για το θέμα αυτό, η ΓΣΕΕ έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, το μέτρο το οποίο προβλέπεται από τον Ν.4873/2021 («νόμος Χατζηδάκη»), οδηγεί στο φακέλωμα των συνδικαλιστών και των συνδικαλιζόμενων, διευκολύνει την απομάκρυνση ή την απομόνωσή τους, ενώ θέτει εν αμφιβόλω τις συλλογικές συμβάσεις ή την τήρησή τους από εργοδότες.

Εξάλλου, από την ψήφιση του επίμαχου νόμου και μετά, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι περιπτώσεις κατάργησης υποκαταστημάτων ή τμημάτων επιχειρήσεων, όπου εργάζονται (εντελώς τυχαία, αλήθεια) συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι, οι οποίοι (επίσης, τυχαία) απολύονται.

Οι επιπτώσεις του νόμου-παγίδα για τα εργασιακά και το συνδικαλισμό, δεν περιορίζονται μόνο στους συνδικαλιστές, αλλά επεκτείνονται στους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα.

Έμπειρα συνδικαλιστικά στελέχη, υπογραμμίζουν ότι:

  • Σε περίπτωση άρνησης της συνδικαλιστικής οργάνωσης να εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο, τότε αυτομάτως της αφαιρείται η χρηματοδότηση, η δυνατότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης και το δικαίωμα να προκηρύξει απεργία.
  • Τα στοιχεία των εκλεγμένων και μη, συνδικαλιστών, είναι διαθέσιμα ακόμη και σε μεμονωμένο εργοδότη, εφόσον αποδείξει ότι έχει έννομο και άμεσο συμφέρον. Άρα, ακόμη και μη εκλεγμένοι συνδικαλιστές καταγράφονται από εργοδότες με ορατό τον κίνδυνο απομάκρυνσής τους από την επιχείρηση, με αιτιολογία άσχετη από τη συνδικαλιστική δραστηριότητά τους.
  • Σε περίπτωση, κατά την οποία μια εργοδοτική οργάνωση δεν καλύπτει το 50+1% του κλάδου, όπως ενδεχομένως προκύψει από τα ηλεκτρονικά αρχεία, τότε οι επιχειρήσεις του κλάδου που εκπροσωπεί και δεν είναι (ή αποφάσισαν… εσχάτως να μην είναι) μέλη της, μπορούν να επικαλεστούν αυτόν ακριβώς τον λόγο προκειμένου να μην εφαρμόσουν καμία οικονομικού ή /και θεσμικού χαρακτήρα συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η απόλυση εργαζομένου από τα PRAΚTIKER.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Εμπόριο και την Παροχή Υπηρεσιών Περιφέρειας Αττικής (Σ.Ε.Ε.Π.Υ.Α), κατήγγειλε την αλυσίδα καταστημάτων PRAKTIKER, για «εμπάθεια και εκδικητικότητα  απέναντι σε εργαζόμενο και συνδικαλιστικό στέλεχος».

Ο εργαζόμενος, απολύθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν, διεκδικώντας συλλογικά δικαιώματα, δέχθηκε βίαιη επίθεση από άνθρωπο της εργοδοσίας. Προσέφυγε στη δικαιοσύνη, κέρδισε Πρωτόδικα και Εφετειακά στα δικαστήρια και τον απέλυσαν εκ νέου δίχως καν να έχει επιστρέψει στην εργασία του.

Ρεκόρ: Διπλή απόλυση!

Η κατάργηση των επίμαχων προβλέψεων του τελευταίου εργασιακού νόμου σε συνδυασμό με την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την ουσιαστική και άμεση ενίσχυση των νοικοκυριών απέναντι στο κύμα ανατιμήσεων, αποτελούν την αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματίσει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ στην Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, αλλά και της επικείμενης Γενικής Απεργίας που προετοιμάζουν.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καλούν σε συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου στο άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, ενώ το ΠΑΜΕ την ίδια ώρα στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Θα ακολουθήσει, στις 15 Σεπτεμβρίου (7μμ), συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα, από το ΠΑΜΕ.

Τα συνδικάτα διεκδικούν για τον ιδιωτικό, τον δημόσιο τομέα, αλλά και για την στήριξη των νοικοκυριών:

  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του πληθωρισμού.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
  • Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 01/01/21.
  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016-17.
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.
  • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού.
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.
  • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά και τον συνδικαλισμό, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα