ΑΘΗΝΑ
00:55
|
02.02.2023
Ο πρώην πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα επέστρεψε στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, ο οποίος διέφυγε στο εξωτερικό μετά από μαζικές διαδηλώσεις τον Ιούλιο, επέστρεψε στη χώρα, αναφέρει το BBC.

Ο κ. Ρατζαπάκσα διέμενε στην Ταϊλάνδη με προσωρινή βίζα και επέστρεψε στην πατρίδα του μέσω Σιγκαπούρης.

Κάποιοι υπουργοί της Σρι Λάνκα φέρεται να τον συνάντησαν στο αεροδρόμιο.

Οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα κατηγορούν την κυβέρνησή του για τη χειρότερη οικονομική κρίση του νησιού στην ιστορία. Η κατάρρευση του ξένου νομίσματος οδήγησε σε τρομερές ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο, μετά την απότομη αύξηση του κόστους τροφίμων και καυσίμων.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλες τις κοινότητες συμμετείχαν στις σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές διαδηλώσεις που απαιτούσαν την παραίτηση του κ. Ρατζαπάκσα και του μεγαλύτερου αδελφού του Μαχίντα, του τότε πρωθυπουργού που παραιτήθηκε τον Μάιο. لعبة البوكر مجانا

Τον Ιούλιο χιλιάδες άνθρωποι εισέβαλαν στην επίσημη κατοικία του και ο ντροπιασμένος πρόεδρος διέφυγε με στρατιωτικό αεροπλάνο πρώτα στις Μαλδίβες και μετά στη Σιγκαπούρη, από όπου έστειλε την παραίτησή του. Αυτό άνοιξε το δρόμο για τον βετεράνο πολιτικό Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε να γίνει πρόεδρος.

Η επιστροφή του κ. Ρατζαπάκσα είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τη νέα κυβέρνηση που δεν θέλει περισσότερες διαμαρτυρίες και θα πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλειά του.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στην επιστροφή του κ. Ρατζαπάκσα. Κάθε πολίτης της Σρι Λάνκα μπορεί να επιστρέψει στη χώρα», δήλωσε στο BBC ο πάτερ Τζιγουάνθα Πέιρις, ένας εξέχων αρχηγός των διαδηλώσεων.

«Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους λόγω της υποτιθέμενης διαφθοράς κατά της κυβέρνησής του. Δεν έχουμε καμία προσωπική εχθρότητα εναντίον του».

Άλλοι διαδηλωτές λένε ότι θα αντιταχθούν σε κάθε προσπάθεια του κ. Ρατζαπάκσα να επανέλθει στην πολιτική ή στην κυβέρνηση.

«Αφού επιστρέψει, πρέπει να κινηθούμε νομικά εναντίον του για τα λάθη που διέπραξε ως πρόεδρος και επίσης να υποβάλουμε υποθέσεις εναντίον του αδελφού του Μαχίντα Ρατζαπάκσα», δήλωσε στο BBC ο Ρατζίβ Κανθ, ένας άλλος ακτιβιστής.

Τα μέσα ενημέρωσης της Σρι Λάνκα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εντόπισε ένα σπίτι στο κέντρο του Κολόμπο για τον Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα πάει κατευθείαν εκεί ή σε μια ασφαλή στρατιωτική εγκατάσταση πρώτα.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας είπε στο BBC ότι ο κ. Ρατζαπάκσα «θα λάβει ασφάλεια ως πρώην πρόεδρος».

Μετά την ανάληψη της προεδρίας του κ. Γουικρεμεσίνγκε, οργανώσεις για τα δικαιώματα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι διεξήγαγε καταστολή των διαδηλωτών. Δεκάδες έχουν τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία τις τελευταίες εβδομάδες, με τους περισσότερους να έχουν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση.

Τρεις ηγέτες φοιτητικών σωματείων, οι οποίοι ηγήθηκαν των διαδηλώσεων, έχουν τεθεί υπό κράτηση βάσει του δρακόντειο νόμου για την πρόληψη της τρομοκρατίας.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον Πρόεδρο Γουικρεμεσίνγκε για έλλειψη νομιμότητας και δημόσιας υποστήριξης και επίσης ότι προστατεύει την οικογένεια Ρατζαπάκσα. العاب لربح المال على النت Η κυβέρνηση λέει ότι λαμβάνει μέτρα μόνο εναντίον εκείνων που είναι ύποπτοι για παραβίαση του νόμου.

Τα στρατεύματα κατέστρεψαν τον καταυλισμό διαμαρτυρίας μπροστά από τη γραμματεία του προέδρου στο Κολόμπο την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου. Οι διαδηλωτές έφυγαν επίσης από την περιοχή Galle Face στο θαλάσσιο μέτωπο του Κολόμπο τον περασμένο μήνα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση βελτίωσε τις προμήθειες καυσίμων με ένα πάσο – μόνο εγγεγραμμένα οχήματα με κωδικό QR μπορούν να αγοράσουν καύσιμα από πρατήρια καυσίμων. Ωστόσο, τα καύσιμα εξακολουθούν να ζητούνται με ουρές έξω από ορισμένα πρατήρια καυσίμων. العاب عمل في الشركة

Τα βασικά είδη διατροφής είναι διαθέσιμα στα καταστήματα, αλλά οι τιμές είναι υψηλές καθώς ο πληθωρισμός κυμαίνεται γύρω στο 65%.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση κατέληξε σε μια προκαταρκτική συμφωνία με το ΔΝΤ για δάνειο 2,9 δισ. δολαρίων. Θα εξαρτηθεί από πολλούς όρους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και της αναδιάρθρωσης του χρέους των 51 δισ. δολαρίων της Σρι Λάνκα με τους πιστωτές της.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις στο να πείσει τους ανθρώπους για την ιδιωτικοποίηση βασικών μονάδων του δημόσιου τομέα στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αυξήσει τα έσοδα. Τα συνδικάτα ενδέχεται να αντιταχθούν σθεναρά σε τυχόν απώλεια θέσεων εργασίας ως αποτέλεσμα ιδιωτικοποιήσεων.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης της Σρι Λάνκα λένε ότι η κατάσταση είναι απατηλά ήρεμη αυτή τη στιγμή και εάν διακοπεί ξανά η παροχή καυσίμων και τροφίμων, τότε δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω διαμαρτυρίες τους επόμενους μήνες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προσφυγή ΕΣΗΕΑ στον Δικηγορικό Σύλλογο κατά του Κούγια

Λυπηρή η στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι του Ισραήλ, λέει ο πρώην πρέσβης της Παλαιστίνης

Βίντεο τουρκικής απόπειρας εμβολισμού ελληνικού περιπολικού στο Φαρμακονήσι

Ξεκινούν οι εργασίες αγωγού Βουλγαρίας-Σερβίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα