ΑΘΗΝΑ
00:01
|
27.04.2024
Ο αγωγός φυσικού αερίου της Ρωσίας προς τη Γερμανία δεν θα ανοίξει ξανά όπως είχε προγραμματιστεί το Σάββατο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αγωγός φυσικού αερίου της Ρωσίας προς τη Γερμανία δεν θα ανοίξει ξανά όπως είχε προγραμματιστεί το Σάββατο, ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία ενέργειας Gazprom, όπως αναφέρει το BBC.

Η εταιρεία είπε ότι βρήκε διαρροή πετρελαίου σε έναν στρόβιλο στον αγωγό Nord Stream 1, που σημαίνει ότι θα κλείσει επ’ αόριστον.

Ο αγωγός έχει κλείσει τις τελευταίες τρεις ημέρες για αυτό που η Gazprom περιέγραψε ως εργασίες συντήρησης.

Τα νέα έρχονται εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι οι οικογένειες στην ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά το κόστος θέρμανσης αυτόν τον χειμώνα.

Οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και οι σπάνιες προμήθειες θα μπορούσαν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το κόστος.

Η Ευρώπη προσπαθεί να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια σε μια προσπάθεια να μειώσει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο, αλλά η μετάβαση μπορεί να μην έρθει αρκετά γρήγορα.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ είπε ότι η ρωσική κίνηση δεν ήταν «δυστυχώς έκπληξη».

«Η χρήση του φυσικού αερίου ως όπλο δεν θα αλλάξει την αποφασιστικότητα της ΕΕ. Θα επιταχύνουμε την πορεία μας προς την ενεργειακή ανεξαρτησία. Καθήκον μας είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να υποστηρίξουμε την ελευθερία της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter.

Η Μόσχα αρνείται ότι χρησιμοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό ως οικονομικό όπλο ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή.

Κατηγόρησε τις κυρώσεις για την αναστολή της συντήρησης ρουτίνας του Nord Stream 1, αλλά η ΕΕ λέει ότι αυτό είναι πρόσχημα.

Η ρυθμιστική αρχή δικτύου της Γερμανίας, η Bundesnetzagentur, δήλωσε ότι η χώρα είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για τη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά προέτρεψε τους πολίτες και τις εταιρείες να μειώσουν την κατανάλωση.

Η ανακοίνωση της Gazprom ήρθε λίγο μετά τη συμφωνία των χωρών της G7 να περιορίσουν την τιμή του ρωσικού πετρελαίου για να στηρίξουν την Ουκρανία.

Η G7 (Ομάδα των Επτά) αποτελείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία.

Η καθιέρωση ανώτατου ορίου τιμής σημαίνει ότι οι χώρες που έχουν εγγραφεί στην πολιτική θα επιτρέπεται να αγοράζουν μόνο ρωσικό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου που μεταφέρονται μέσω θαλάσσης και πωλούνται με ή κάτω από το ανώτατο όριο τιμής.

Ωστόσο, η Ρωσία λέει ότι δεν θα εξάγει σε χώρες που συμμετέχουν στο ανώτατο όριο.

Ο αγωγός φυσικού αερίου εκτείνεται από τις ρωσικές ακτές κοντά στην Αγία Πετρούπολη έως τη βορειοανατολική Γερμανία και μπορεί να μεταφέρει έως και 170 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα.

Ανήκει και λειτουργεί από τη Nord Stream AG, της οποίας πλειοψηφικός μέτοχος είναι η Gazprom.

Η Γερμανία είχε επίσης υποστηρίξει στο παρελθόν την κατασκευή ενός παράλληλου αγωγού – Nord Stream 2 – αλλά το έργο σταμάτησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Gazprom είπε ότι η βλάβη εντοπίστηκε στον σταθμό συμπίεσης της Πορτόβαγια, με την επιθεώρηση να πραγματοποιείται μαζί με εργάτες από τη Siemens, τη γερμανική εταιρεία που συντηρεί τον στρόβιλο.

Ανέφερε ότι η διόρθωση διαρροών λαδιού σε βασικούς κινητήρες ήταν δυνατή μόνο σε εξειδικευμένα συνεργεία, τα οποία είχαν παρεμποδιστεί από τις δυτικές κυρώσεις.

Ωστόσο, η ίδια η Siemens είπε: «Τέτοιες διαρροές συνήθως δεν επηρεάζουν τη λειτουργία ενός στροβίλου και μπορούν να σφραγιστούν επιτόπου. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης».

Δεν είναι η πρώτη φορά μετά την εισβολή που ο αγωγός Nord Stream 1 κλείνει.

Τον Ιούλιο, η Gazprom διέκοψε πλήρως τις προμήθειες για 10 ημέρες, επικαλούμενη «διάλειμμα συντήρησης». Ξεκίνησε ξανά 10 μέρες αργότερα, αλλά σε πολύ μειωμένο επίπεδο.

Μιλώντας στο BBC από την ελβετική πρωτεύουσα Βέρνη, μια οικονομολόγος και ενεργειακή αναλύτρια, η Κορνηλία Μάιερ, είπε ότι το κλείσιμο του φυσικού αερίου θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απασχόληση και τις τιμές.

«Αυτό έχει πραγματικά τεράστιες συνέπειες για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, το οποίο είναι περίπου τέσσερις φορές πιο ακριβό από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο και αυτή η κρίση κόστους ζωής θα εκτιναχθεί πραγματικά στα ύψη, επειδή δεν είναι μόνο το φυσικό αέριο», είπε. «Το αέριο γίνεται λίπασμα και χρησιμοποιείται σε πολλές βιομηχανικές διεργασίες, οπότε αυτό θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας και θα επηρεάσει το κόστος».

Η ροή του φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 είχε ήδη μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τώρα, για άλλη μια φορά, έχει σταματήσει εντελώς.

Διαρροή πετρελαίου, ισχυρίζεται η Gazprom – η οποία στο παρελθόν είχε αποδώσει μειωμένες ροές μέσω του αγωγού σε τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με κυρώσεις.

Η Ευρώπη, ωστόσο, πιστεύει ότι ο Πρόεδρος Πούτιν εξοπλίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου – περιορίζει σκόπιμα τις ροές μέσω του αγωγού για να αυξήσει τις τιμές, προκειμένου να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των επικριτών της Ρωσίας.

Το αποτέλεσμα, όπως έχουμε ήδη δει, είναι η αύξηση του ενεργειακού κόστους – με τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να πληρώνουν βαρύ τίμημα.

Η χρονική στιγμή της κίνησης της Gazprom είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα. Έρχεται την ίδια ημέρα που η G7 ανακοίνωσε κινήσεις για να περιορίσει την τιμή των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας.

Αλλά έρχεται επίσης λίγο αφότου η Γερμανία -η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο- αποκάλυψε ότι η χειμερινή της αποθήκη γέμιζε γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Ένας κυνικός θα μπορούσε να πει ότι αυτή ήταν μια τελευταία ευκαιρία να πιέσει, προκειμένου να προκληθεί η μέγιστη ζημιά τους ψυχρότερους μήνες.

Siemens Energy: Δεν μας ανατέθηκε επισκευαστικό έργο για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1

Στην Siemens Energy δεν έχουν ανατεθεί εργασίες συντήρησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία, μετά από μία ανακοίνωση της ρωσικής Gazprom, ότι δεν ήταν διαθέσιμη να παρέχει τεχνική υποστήριξη για τον αναφερόμενο αγωγό.

«Ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε τονίσει αρκετές φορές ότι υπάρχουν αρκετές πρόσθετες τουρμπίνες διαθέσιμες στον σταθμό συμπίεσης Πορτόβαγια, προκειμένου να λειτουργεί ο αγωγός Nord Stream 1» δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Siemens Energy.

Οι Βρυξέλλες αναμένουν από τον πρόεδρο Πούτιν να σεβαστεί τα ενεργειακά συμβόλαια που έχει υπογράψει

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τα συμβόλαια της Ρωσίας, αλλά στην περίπτωση που η Μόσχα δεν το πράξει, τότε, η ΕΕ είναι έτοιμη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα