ΑΘΗΝΑ
16:02
|
19.05.2024
Ένα «μοναδικό εύρημα», που «επί 22 χρόνια, έμενε στις αποθήκες».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκαν στο, υπό ανακαίνιση, Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης της Κόρης της Θήρας -ένα «μοναδικό εύρημα», που «επί 22 χρόνια, έμενε στις αποθήκες», όπως τόνισε στον χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η Κόρη της Θήρας, άγαλμα του 7ου αιώνα π.Χ., ήρθε στο φως, τον Νοέμβριο 2000, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Θήρας, στη νοτιοανατολική Σελλάδα, από τον Θηραίο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα.

Η υπερφυσικού μεγέθους αρχαϊκή κόρη από λευκό ναξιώτικο μάρμαρο, ύψους 2,48μ. με τον σύμφυτο γόμφο ένθεσης στην βάση του, είναι σχεδόν ακέραιη. Το γλυπτό, από το οποίο λείπει μόνο η άκρη της μύτης και ο βραχίονας του λυγισμένου δεξιού χεριού, που ακουμπά στο στήθος, αποτελεί ένα από τα λιγοστά έργα της μεγάλης, σε λίθο, περίοπτης πρώιμης ελληνικής πλαστικής που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενη από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, επισκέφθηκε επίσης το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, όπου ξεναγήθηκε στα εκθέματα του μουσείου και στις τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Το The Comic Con επέστρεψε και είναι δίπλασιο

Δωρεάν είσοδος σε όλα τα μουσεία και πλήθος εκδηλώσεων το Σάββατο 18 Μαΐου

Disiecta Membra #13: Το «Λυξόνταρμα» ή «Of Mice and Men»

Και το Μουσείο της Ακρόπολης στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα