Κρίσιμο θεωρείται το σημερινό δημοψήφισμα στη Χιλή για αλλαγή του συντάγματος της χώρας, που ισχύει από την περίοδο της δικτατορίας του στρατηγού Πινοσέτ το 1973.
Το ποσοστό των ψηφοφόρων που ζήτησε νέο σύνταγμα τον Οκτώβρη του 2020 ανέρχεται στο 80%, ενώ τα μέλη της συντακτικής συνέλευσης εκλέκτηκαν ένα χρόνο αργότερα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Χιλιανών θα απορρίψει το συνταγματικό κείμενο, που κατοχυρώνει την ισότητα μεταξύ των φύλων, την προστασία του περιβάλλοντος και τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών.
«Το δημοψήφισμα αυτό είναι οι σημαντικότερες εκλογές στην ιστορία της Χιλής», λέει ο 33χρονος γιατρός Γκασπάρ Ντομίνγκεζ, που ήταν μέλος της συντακτικής συνέλευσης και πιστεύει ότι οι δημοσκοπήσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Αν αποτύχουμε, η ευθύνη θα βαρύνει όσους διέσπειραν ψεύδη», λέει.
Ο αριστερός πρόεδρος, Γκάμπριελ Μπόρικ, ο οποίος τάσσεται υπέρ του νέου συντάγματος, δεσμεύθηκε δημόσια σε αλλαγή άρθρων και εδαφίων του συντάγματος, τα οποία είναι ασαφή ή θεωρούνται υπερβολικά αμφιλεγόμενα, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες των πολιτών. Η δημοτικότητα ωστόσο του Μπόρικ έχει πέσει πολύ μετά την ανάληψη της προεδρίας τον Μάρτιο.
«Τα τελευταία χρόνια η Χιλή βιώνει περίοδο αναγέννησης και επανίδρυσης, με αμφισβήτηση του πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Ακόμη και αν η συνταγματική μεταρρύθμιση ηττηθεί στο δημοψήφισμα, η διαδικασία του κοινωνικού εκσυγχρονισμού δεν μπορεί να ανακοπεί», λέει ο καθηγητής πανεπιστημίου Ρομπέρ Φουνκ.