ΑΘΗΝΑ
12:37
|
07.05.2024
Το κόστος ζωής, η «ανάσταση» των συνδικάτων και των μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων δύο από τις πολλές προκλήσεις της νέας ηγέτιδας των Τόρηδων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Λιζ Τρας είναι νέα αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο με όχι τόσο μεγάλη διαφορά τελικά από τον αντίπαλο της Ρίσι Σούνακ.  

Η Λιζ Τρας μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών και στενή συνεργάτιδα του Μπόρις Τζόνσον θα είναι από αύριο 6 Σεπτεμβρίου η νέα πρωθυπουργός στο Ηνωμένο Βασιλείο. Επίσης θα είναι η τρίτη φορά που το αποκομμένο πια από την Ε.Ε., Νησί θα έχει μια γυναίκα στον πρωθυπουργικό θώκο. Προηγήθηκαν η Τερέζα Μέι και η Σιδηρά Μάργκαρετ Θάτσερ.

Αύριο η Λιζ Τρας θα πρέπει να ταξιδέψει μέχρι τη Σκωτία για ανακηρυχθεί και επίσημα πρωθυπουργός από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, η οποία ξεκουράζεται στο κάστρο του Μπαλμόραλ, και στη συνέχεια θα λάβει εντολή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησής της.

Στην επινίκια ομιλία της η Λιζ Τρας ως νέα ηγέτιδα των Τόρηδων και ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ευχαρίστησε την οικογένειά της, τους φίλους της στο κόμμα και αλλού. Αναγνώρισε την αξία του αντιπάλου της Ρίσι Σούνακ και φυσικά δεν παρέλειψε να πει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον απερχόμενο πρωθυπουργό και αρχηγό του κόμματος, Μπόρις Τζόνσον.

Το σύνθημα της Λιζ Τρας ήταν το εξής: «Θα τα καταφέρουμε, θα τα καταφέρουμε, θα τα καταφέρουμε». Και κλείνοντας διαβεβαίωσε όσους την εμπιστεύτηκαν: «Θα καταφέρουμε μια μεγάλη νίκη για το Συντηρητικό Κόμμα το 2004».  

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης  Κιρ Στράμερ εξέφρασε τα συγχαρητήρια του για την επικράτηση της κ. Τρας αλλά σημείωσε; «Μετά από 12 χρόνια ηγεσίας των Τόρηδων το μόνο που έχουν να επιδείξουν είναι μισθοί πείνας, ακρίβεια και ένα κόστος ζωής με τη βούλα τους». Ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος του ηνωμένου Βασιλείου τόνισε: «Μόνο εμείς μπορούμε να φέρουμε τη νέα αρχή που χρειάζεται η χώρα».

Το διακύβευμα για τη νέα αρχηγό είναι και εσωκομματικό. Θα μπορέσει να εγγυηθεί την ενότητας ή τρόπος εκλογής θα συνεχίσει τη δυναμικού διχασμού εντός των Συντηρητικών;

Το 2001 το Συντηρητικό Κόμμα άλλαξε τον τρόπο εκλογής της ηγεσίας του δίνοντας τον τελευταίο λόγο στα κομματικά μέλη. Από το 2001 και μετά όλοι οι υποψήφιοι αναδείχθηκαν πρόεδροι με ποσοστό άνω του 60% (Μπόρις Τζόνσον 66.4%, Ντέιβιντ Κάμερον 67,6% και Ίαν Ντάνκαν Σμιθ 60,7%). Η Λίζ Τρας είναι η νέα πρόεδρος με ποσοστό 57%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συμβούλιο Υπουργών: Υιοθέτηση νόμου της Ε.Ε. για έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία

Συνομιλίες Ουκρανίας-ΗΠΑ για διμερή συμφωνία ασφαλείας

Σι Τζινπίνγκ: Δεν θα ξεχαστούν τα ΝΑΤΟϊκά χτυπήματα στην κινεζική πρεσβεία του Βελιγραδίου

Καμπέρα: Απαράδεκτη η συμπεριφορά το Πεκίνου σε περιστατικό στην Κίτρινη Θάλασσα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα