ΑΘΗΝΑ
21:28
|
20.09.2024
Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης δεν έχουν ξεδιπλωθεί ακόμα σε όλη τους την έκταση, εκτιμούν αναλυτές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο ιστορικό χαμηλό 20ετίας κατέγραψε σήμερα η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, εν μέσω των ανησυχιών για την οικονομία της ΕΕ, μετά την πλήρη διακοπής της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, λόγω τεχνικού προβλήματος.

Πιεζόμενο από τις ανησυχίες για την οικονομία της ΕΕ τον ερχόμενο χειμώνα, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε σήμερα κατά 0,7%, σε ισοτιμία 0,9884:1 δολάριο στις 08:35 (ώρα Ελλάδας), με τους αναλυτές να εκτιμούν πως το ευρώ είναι αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο περαιτέρω πτώσης δεδομένου ότι ο πλήρης αντίκτυπος από την ενεργειακή κρίση Ευρώπη δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί. Από την αρχή της χρονιάς, η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος δεν έχει πάψει να υποχωρεί έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι αναλυτές αναμένουν ότι θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων από 0 σε 0,75% εν μέσω ανησυχιών για το κατά πόσο η Ευρώπη θα μπορέσει να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες και πόσο μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη.

Παράλληλα, η στερλίνα –με τη βρετανική οικονομία επίσης ευάλωτη στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου– υποχώρησε κατά 0,5% σε νέο χαμηλό δυόμισι ετών στα 1,1444 δολάρια.

Άλλα νομίσματα που τείνουν να έχουν κακή απόδοση όταν κλονίζεται η εμπιστοσύνη της αγοράς επίσης υποχώρησαν. Το ευαίσθητο σε κινδύνους δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε κατά 0,5% και βρίσκεται κοντά στο χαμηλό επτά εβδομάδων στα 0,6774 δολάρια.

Η ελκυστικότητα του δολαρίου ως νόμισμα το βοήθησε να ανέβει ακόμη και έναντι του ιαπωνικού γεν. Συγκεκριμένα το ιαπωνικό νόμισμα, με πτώση στα 140,35 ανά δολάριο, βρέθηκε υπό πίεση κοντά στο χαμηλό 24 ετών.

Το κινεζικό γουάν υποχώρησε σε νέο χαμηλό δύο ετών, με το δολάριο να κερδίζει 0,4 % στα 6,9543 ανά δολάριο, καθώς οι ανησυχίες παρατείνονται για τα μέτρα περιορισμού του COVID-19 στη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόεδρος ψητοπωλών Αττικής: Το τυλιχτό σουβλάκι θα αγγίξει τα 5 ευρώ

Κυρώσεις ΗΠΑ για διευκόλυνση πληρωμών Ρωσίας και Β.Κορέας

ΗΠΑ: Με shutdown απειλείται ξανά η κυβέρνηση

Στις ΗΠΑ η FED μείωσε το επιτόκιο 0,50%

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα