ΑΘΗΝΑ
14:00
|
30.11.2023
Η εταιρία διαστημικών μεταφορών του Ίλον Μασκ έκλεισε ένα ακόμη συμβόλαιο με τη NASA έναντι 1,4 δισ. δολαρίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέντε νέες αποστολές αστροναυτών προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για τη NASA στο τέλος της δεκαετίας σχεδιάζει η ιδιωτική διαστημική εταιρία SpaceX του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ με βάση συμβόλαιο αξίας περίπου 1,4 δις. δολαρίων.

Εκπρόσωπος της NASA δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή θα εξασφαλίσει τη συνεχή πρόσβαση αστροναυτών των ΗΠΑ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέχρι το 2030. Στον τομέα αυτό δεν δραστηριοποιείται μόνον η εταιρία του Ίλον Μασκ αλλά και η  Boeing καθώς οι δύο εταιρίες το 2014 είχαν κερδίσει ξεχωριστά συμβόλαια αρκετών δις δολαρίων με τη  NASA για την αποστολή πληρωμάτων αστροναυτών.

Η διαστημική κάψουλα πολλαπλών χρήσεων Crew Dragon της SpaceX έχει πραγματοποιήσει πέντε επανδρωμένες διαστημικές αποστολές για τη NASA από τότε που πιστοποιήθηκε για τη μεταφορά αστροναυτών το 2020. Η SpaceX έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρία για την εκτόξευση αστροναυτών σε τροχιακή πτήση, ενώ αναζωογόνησε το επανδρωμένο πρόγραμμα διαστημικών πτήσεων της NASA, μετά τον τερματισμό του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων το 2011.

Η ολοκλήρωση της ανάπτυξης της διαστημικής κάψουλας CST-100 Starliner της Boeing αντιμετωπίζει δυσλειτουργίες σχετικά με το λογισμικό που χρησιμοποιεί, αλλά και δυσλειτουργία του συστήματος βαλβίδων που διαθέτει. Σύμφωνα με σχετικό προγραμματισμό η CST-100 αναμένεται ότι θα πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη πτήση της τον Φεβρουάριο του 2023. Η ολοκλήρωση της αποστολής αυτής έχει το χαρακτήρα μιας τελικής δοκιμής, πριν την πιστοποίηση της αναφερόμενης διαστημικής κάψουλας από τη NASA για την πραγματοποίηση διαστημικών πτήσεων ρουτίνας.

Η NASA είχε αρχικά αναθέσει έξι επανδρωμένες αποστολές στην κάθε εταιρία, αλλά ενέκρινε την πραγματοποίηση τριών επιπλέον πτήσεων μεταφοράς αστροναυτών από την SpaceX στις αρχές του 2022, μετά από τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισε η Boeing.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολιτική αρχαιολατρία για είλωτες

Μητσοτάκης: Επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές

Δημοσκόπηση για ευρωεκλογές: Ανησυχητική η άνοδος της ακροδεξιάς

Σε συμφωνία η Ε.Ε. για την προστασία των δημοσιογράφων από «αγωγές SLAPP»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα