ΑΘΗΝΑ
17:22
|
08.05.2024
Παρά τη μείωση κατά 18% στις εξαγωγές, οι υψηλές τιμές εκτινάσσουν τα έσοδα της Μόσχας πολύ πάνω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία έστειλε σημαντικά περισσότερο πετρέλαιο και άνθρακα στην Ινδία και την Κίνα το καλοκαίρι σε σύγκριση με την αρχή του έτους, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες που βασίζονταν για πολύ καιρό στη ρωσική ενέργεια έχουν μειώσει απότομα τις εισαγωγές ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), η Μόσχα αποκόμισε έσοδα ύψους 158 δισ. ευρώ από τις εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο, περισσότερα από τα μισά από τα οποία – αξίας περίπου 85 δισεκατομμυρίων ευρώ – αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εντός της ΕΕ, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, αγοράζοντας ορυκτά καύσιμα αξίας 19 δισ. ευρώ από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα ξεπέρασε τη Γερμανία και έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικών ενεργειακών προϊόντων αξίας 35 δισ. ευρώ καθώς  «αγοράζει ουσιαστικά ό,τι μπορεί να προμηθεύσει η Ρωσία στην αγορά του Ειρηνικού», σύμφωνα με την έκθεση του CREA. Αξιοσημείωτη είναι δε και η αύξηση των εισαγωγών από την Ινδία.

Παρά τη μείωση κατά 18% στις συνολικές εξαγωγές, οι αυξανόμενες τιμές των ορυκτών καυσίμων σημαίνουν ότι τα έσοδα της Ρωσίας είναι «πολύ πάνω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους», σύμφωνα με τη μελέτη.

Η ΕΕ έχει μειώσει τις εισαγωγές της από τη Ρωσία κατά 35% από την έναρξη του πολέμου, με τον ρωσικό άνθρακα να έχει πλέον απαγορευτεί στο μπλοκ των 27 χωρών, ενώ εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στο τέλος του έτους.

Η ίδια η Ρωσία έχει περικόψει δραστικά τις ροές φυσικού αερίου προς την ΕΕ , υποδεικνύοντας αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα επαναληφθούν εάν δεν αρθούν οι δυτικές κυρώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΔΝΤ: Μια σειρά χώρες επαναξιολογούν την εξάρτησή τους από το δολάριο

Ενισχύονται οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-Κουβέιτ

Amazon: Επένδυση 9 δισ. στη Σιγκαπούρη για επέκταση των υπηρεσιών cloud

Λετονία: Οι αντι-ρωσικές κυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο των σιδηρόδρομων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα