ΑΘΗΝΑ
02:30
|
25.04.2024
Μετά την ανακοίνωση του προέδρου της χώρας για αύξηση στις τιμές των επιδοτούμενων καυσίμων, αγανακτισμένοι πολίτες διαμαρτύρονται εδώ και ημέρες στην πρωτεύουσα και άλλες περιοχές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες πολίτες θα συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε όλη την Ινδονησία την Τρίτη, δήλωσαν ηγέτες συνδικάτων αλλά και οι αστυνομικές αρχές, καθώς η οργή αυξάνεται για την αύξηση της τιμής των επιδοτούμενων καυσίμων από την κυβέρνηση στη μεγαλύτερη οικονομία της νοτιοανατολικής Ασίας.

Υπό την πίεση να ελέγξει έναν αυξανόμενο προϋπολογισμό επιδότησης ενέργειας, ο πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η τιμή των επιδοτούμενων καυσίμων θα αυξηθεί κατά περίπου 30%, μετά από εβδομάδες εικασιών για αύξηση.

Ο Σαϊντ Ικμπάλ, επικεφαλής της Ινδονησιακής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι έως και 5.000 άνθρωποι θα διαδηλώσουν στην Τζακάρτα και χιλιάδες άλλοι σε άλλες περιοχές της χώρας, για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει μια απόφαση που πλήττει εργάτες, αγρότες, ψαράδες και τους φτωχούς της χώρας.

Μικρές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο και ξανά τη Δευτέρα, με καμένα λάστιχα και μερικούς δρόμους αποκλεισμένους καθώς φοιτητές και εργαζόμενοι εξέφρασαν την οργή τους για την απόφαση, η οποία ήρθε εν μέσω αυξανόμενου κόστους τροφίμων και της οικονομίας που εξακολουθεί να πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο Έντρα Ζουλπάν, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Τζακάρτα, δήλωσε την Τρίτη ότι σχεδόν 7.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί εντός και γύρω από την πρωτεύουσα ενόψει των διαδηλώσεων της Τρίτης.

Ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας έδωσε εντολή στις περιφερειακές αρχές να διατηρήσουν την ηρεμία τους αυξάνοντας τις προσπάθειες να εξηγήσουν στο κοινό γιατί ήταν απαραίτητη η αύξηση των καυσίμων.

Τα επιδοτούμενα καύσιμα είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα στην Ινδονησία, αλλά η κυβέρνηση έχει εργαστεί σκληρά για να αμβλύνει το πλήγμα, εφαρμόζοντας μια σειρά από μέτρα αποζημίωσης, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων μεταφορών μετρητών.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας είπε το περασμένο Σάββατο ότι η αύξηση της τιμής των καυσίμων, η πρώτη από το 2014, ήταν η τελευταία του επιλογή, λόγω της δημιουργίας δημοσιονομικών πιέσεων.

Η κίνηση θα μειώσει τις δαπάνες επιδοτήσεων κατά περίπου 48 τρισεκατομμύρια ρουπίες (3,22 δισεκατομμύρια δολάρια) φέτος σε 650 τρισεκατομμύρια ρουπίες, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τη Δευτέρα, αλλά θα επιταχύνει επίσης τον πληθωρισμό.

Να σημειωθεί ότι αν και οι περισσότερες διαδηλώσεις μέχρι στιγμής υπήρχαν σχετικά ειρηνικές από τους διαδηλωτές, τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αρκετά ψεύτικα βίντεο που αποτελούν συρραφές από απεικονίσεις παλαιότερων διαδηλώσεων και επεισοδίων που είχαν λάβει χώρα στην Ινδονησία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα